Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Zatočte s nespavostí!

Máte často problémy s usínáním? Budíte se celou noc a už ani nevíte, jak vypadá kvalitní spánek? Vstáváte ráno nevyspalí a celý den jste pak unavení?

Těmito problémy trpí dnes celá řada lidí. A není se ani čemu divit. Může to být třeba důsledek každodenního stresu a napětí, kterému se dnes jen těžko vyhneme. Dost často si však za své potíže s nespavostí můžeme i sami. Někdy stačí jenom dodržovat následující jednoduchá pravidla, která nám mají zajistit kvalitní a ničím nerušený spánek.

magazin.cz

 

Ulehejte do postele vždy ve stejný čas

Zná to asi každý. Někdy je člověk unavený třeba už v osm hodin večer, jindy má zase moc práce či jiných povinností nebo zkrátka jenom moc energie, a tak se dostane do postele až pozdě v noci nebo nad ránem. Všem nám ale musí být jasné, že v takovém případě nemůže být řeč o kvalitním spánku. I když se to nemusí zdát, naše tělo potřebuje pravidelný režim. A pevné místo v něm by měl mít i odpočinek. Jestli se chcete tedy dobře vyspat, určete si hodinu, kdy ke spánku ulehnete. Tento čas se pak snažte dodržovat každý den a na nespavost budete moci zapomenout.

 

Pozor na kofein

Večer si rozhodně nedávejte kávu, zelený čaj, kolu nebo třeba energy drink. Zkrátka se vyhněte zdrojům kofeinu. Také cukr ve výše zmíněných nápojích nepomůže našemu tělu usnout, ale právě kofein udělá tu největší neplechu. I přesto, že budete unavení a vyčerpaní, kofein vám usnout zkrátka nedovolí. Pokud ovšem nepatříte k malému procentu lidí, kterým se z neznámých důvodů spí po kávě lépe.

 

magazin.cz

 

Postel jenom pro sebe

Samozřejmě, že takové usínání ve dvou má své kouzlo a také výhody, ale odborníci lidem trpícím nespavostí spíše doporučují, aby spali sami. V posteli, kterou máte jenom pro sebe, se prý vyspíte lépe. Do vaší postele pak nepatří domácí mazlíček. Ať už je to pejsek nebo kočička, moc dobře se s nimi nevyspíte. Podvědomě se totiž budete mít neustále na pozoru, abyste svého čtyřnohého miláčka nezalehli, nekopli či mu jiným způsobem neublížili. A moc se tedy opravdu nevyspíte.

 

Pomohou bylinky

Problémy s nespavostí mohou vyřešit některé bylinky. Zkuste třeba meduňkový čaj. Dále dobře poslouží například třezalka, mateřídouška, levandule, mučenka nebo kozlík. Všechny bylinky si můžete připravit ve formě čaje, přidat se dají také do koupele.

magazin.cz

 

Relax před spaním

Před ulehnutím do postele je dobré uklidnit tělo i mysl. Vhodná je krátká procházka na čerstvém vzduchu, jóga nebo třeba poslech relaxační hudby. Tělo tak dostane jasný signál, že se za chvíli má jít spát.

 

 

Chlad, tma a ticho

V ložnici byste neměli mít příliš teplo. V takovém případě byste se nemohli dostatečně uvolnit a potili byste se, což také není před spaním dobré. Teplota ve vaší ložnici by neměla být vyšší než 18 stupňů Celsia. Světlo také není při usínání zrovna ideální. I malé osvětlení vás může rušit, i když se to nezdá. Stejně tak je to i s hlukem. Narušit klidné spaní může snadno třeba i tikání hodin.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1