Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Záhadná planina Nazca

Když se řekne Nazca, většina lidí si asi představí záhadné obrazce, na které známý kontroverzní spisovatel a záhadolog ze Švýcarska Erich von Däniken upozornil jako na přistávací dráhu pro UFO.

Tajemné obrazce nejsou jediným, co může planina Nazca nabídnout. Našli bychom zde stovky let staré pohřebiště, pozůstatky nazkánské kultury nebo vyhlášenou indiánskou pálenku.

Kdo však hodlá Nazcu na náhorní plošině v jihoamerickém státě Peru navštívit, rozhodně by neměl návštěvu plochy poseté tajemnými kresbami vynechat. Na poli o délce rovnající se vzdálenosti mezi Prahou a Plzní můžete vidět figury opic, pavouků, velryb, kolibříků či jiných tvorů, dále potom ruce, spirály nebo třeba strom.  To vše však spatříte jen při letu z letadla. Na zemi jsou patrné pouze čáry vyhloubené do půdy v hloubce asi dvaceti centimetrů.

magazin.cz

 

Tajemné obrazce v Nazce jsou tzv. geoglyfy. O co že se jedná? Geoglyfy jsou malby či motivy velkých rozměrů vytvořené na zemském povrchu.  Nikdo zatím dnes spolehlivě nedokázal určit, jak vlastně obrazce v Nazce vznikly. Někdo tvrdí, že jsou spojeny s rituálním náboženským významem, někdo uvažuje o gigantickém astronomickém kalendáři a další zase hovoří o pozůstatcích starého zavlažovacího zařízení. Nejkontroverznější je teorie záhadologa Ericha von Dänikena o mimozemském původu obrazců na planině, kdy se má jednat o zvláštní přistávací dráhy pro UFO. Je tedy jen  a jen na vás, čemu budete věřit.

Tajemné obrazce zná snad každý. O pohřebišti Chauchilla, které leží asi 30 kilometrů od Nazcy, už ví jen málokdo. Jedná se o hřbitov z doby asi kolem roku 200 našeho letopočtu. V místních hrobkách jsou velmi dobře zachovalé lidské kosterní pozůstatky. I přes několik staletí jsou u nich dodnes patrné třeba vlasy či kůže.

 

magazin.cz

 

Nejvíce kosterních pozůstatků pochází z doby 600 až 700 let našeho letopočtu. Jejich výborný stav je způsoben hned několika faktory. Jedním z nich je zabalení těl do látek, dalším hliněné cihly uzavírající hrobky, tím nejdůležitějším je však nejspíš sucho, které zabránilo ničivému působení vody na mrtvá lidská těla. Nazca je totiž jedním z nejsušších míst na světě. Za rok se zde vyskytne přibližně tolik srážek, kolik spadne za jediný týden v New Yorku. Deštník tedy klidně můžete nechat doma.

magazin.cz

 

Od Nazcy je to jenom malý kousek do Icy, což je nejbližší velké město ležící severním směrem od planiny s tajemnými obrazci. Toto město je proslulé výrobou vyhlášené pálenky Pisco, kterou údajně vyráběli již staří indiáni.

Do Icy se vydejte, i když zrovna neholdujete alkoholu. Na své si zde přijdou i příznivci a milovníci historie či umění. Navštívit zde můžete třeba muzeum, které vám připomene dobu starých jihoamerických indiánů, a to svou stálou expozicí s mnoha artefakty a mumifikovanými lidskými těly.

 

magazin.cz

 

Oblast kolem Nazcy je jako stvořená pro výlety. Najdete zde kromě tajemných obrazců a unikátního zachovalého pohřebiště i nádherné mořské pobřeží či velehory. Nazca tedy nejsou jenom obrazce, které švýcarský záhadolog Erich von Däniken spojuje s UFO.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!