Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Wolfenstein: The New Order – jak nacisté vyhráli válku

Kultovní střílečka se vrací v moderní podobě a odhaluje alternativní minulost, v níž nacisté vyhráli válku.

Na začátku devadesátých let minulého století vznikla dnes již kultovní hra Wolfenstein 3D, která dala vzniknout novému žánru 3D stříleček viděných z vlastního pohledu. Hlavní hrdina B. J. Blazkowicz se tehdy probíjel hordami satiricky vykreslených nacistů v období druhé světové války. Nový Wolfenstein: The New Order navazuje na odkaz původní střílečky a posouvá ji blíže k moderním technologiím.

magazin.cz

 

Nacistický řád

Příběh hry, na jehož vyprávění je kladen větší důraz, než jak je u tohoto žánru obvyklé, vás uvede do alternativní minulosti. Všechno začne v roce 1946, kdy válka zuří ještě v plném proudu. Během zdánlivě rutinní operace je Blazkowicz zraněn a upadne do zvláštního bdělého kómatu. Je převezen do sanatoria kdesi v Polsku, kde sleduje transporty ostatních pacientů. Probudí se až v roce 1960, do jiného světa, v němž panuje nový nacistický řád a Německo ovládá důležitá velkoměsta.

magazin.cz

 

Blazkowicz se rychle vzpamatuje a hnán zejména touhou po osobní odplatě vyhledá přežívající jádro odporu proti novému řádu. Než se nadějete, držíte v ruce samopal a s vervou se pustíte do likvidace uniformovaných nepřátel. Hra se drží tradičního pojetí stříleček, kde hektické přestřelky, prověřující vaše reakce a hbité prsty, střídají klidné pasáže, v nichž zabřednete do různých rozhovorů a rozplétáte nitky herního příběhu. Autoři v misích nezapomněli rovněž na nenásilně zakomponované stealth prvky, díky nimž si můžete ulehčit život tichou likvidací hlídkujících velitelů.

magazin.cz

 

Plechová monstra

Kromě vojáků brzy narazíte na různé mechanické stroje vytvořené německými vědci na konci války. Souboje s mechanickými supervojáky nebo ocelovými psy patří mezi ty obtížnější, avšak díky slušnému zbrojnímu arzenálu byste se s nimi měli vypořádat bez větších problémů. V nabídce je celkem standardní škála pistolí, brokovnic, samopalů i nějakých těch moderních vychytávek. V tomto směru je zajímavější spíše návrat k tradičnímu sbírání nábojů klávesou a hledání beden s municí. Žádné automatické sbírání a dobíjení. A stejně tak to platí i v případě zdraví, které doplňujete pouze sbíráním lékárniček.

magazin.cz

 

Blazkowicz pochopitelně umí ovládat dvě zbraně najednou, proto nejvíce škody v řadách nácků napácháte se dvěma kvéry, z nichž zběsile pálíte najednou. Zajímavým zpestřením jsou i čtyři větve schopností, v nichž se může hlavní hrdina zlepšovat. Dovednosti se vylepšují právě v té oblasti, kterou nejvíce používáte. Nemusíte se tedy o nic zvlášť starat, jednoduše jakmile se často plížíte ve tmě a střílíte pistolí s tlumičem, zdokonalíte se právě v těchto dovednostech.

magazin.cz

 

Wolfenstein: The New Order nabízí herní akci ze staré školy. Milovníci stříleček zde najdou skvělou zábavu zasazenou do neotřelého prostředí náckovské alternativní reality prošpikované břitkým humorem i některými lehce emotivními scénami. To všechno je navíc vykresleno v pěkné grafice protkané nacistickými symboly i moderní technologií. Hra vás zabaví na nějakých dvanáct hodin střílení, soubojů s bossy, sledování pěkných animací i sbírání zlatých pokladů. Jen multiplayer se autoři rozhodli vynechat.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!