Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Američané objevili trolejbusy. Mají změnit tvář dopravy

Trolejbusy jsou v zemích východního bloku dobře známé, jezdí nejen u nás v Česku a na Slovensku, ale také třeba v Rumunsku.

Společnost Siemens navrhla pro americké silnice systém trolejbusů. Pro Spojené státy je to téměř novinka, v současné době jezdí trolejbusy jen v pěti městech USA. Trolejbusový systém, který si objednalo Los Angeles, mají totiž využívat kamiony.

Hybridní kamiony by měli mít výsuvný pantograf, který by se na části silnic vedoucích městem mohl připojit na elektrické dráty vedené nad cestami. Tento systém nazvaný eHighwayn se už testoval v Německu, podle Siemensu údajně velmi úspěšně. Teď je na řadě Kalifornie: Los Angeles a Long Beach.

Trolejové hybridní kamiony byly poprvé představeny na Electric Vehicle Symposium 2012. Celý systém se skládá z elektrických drátů napnutých na sloupech; je tedy takřka stejný jako „naše“ klasické trolejbusy. Když bude kamion napojený na troleje, bude využívat pouze elektrický pohon – jeho chod tedy bude bez zplodin a také výrazně tišší. Výhody by to mělo mít hlavně v centru větších měst, kam často nákladní auta zaváží zboží do obchodů a jejich exhalace znečišťují vzduch. Na rozdíl od českých trolejbusů se však nákladní vozy budou moci od sítě odpojit a pak pojedou na obyčejný dieselový motor.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1