Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejhorší lidožrouti v dějinách: Obří krokodýl Gustav zabil stovky lidí

Jeden z největších krokodýlů světa má v Africe téměř legendární pověst. Jeho jméno nahání strach kolem břehů celého jezera Tanganika – a to přesto, že ho už 4 roky nikdo neviděl.

Měří přes šest metrů a zřejmě váží skoro tunu. Je tedy největším krokodýlem nilským v dějinách – jisté to ale není; krokodýl přezdívaný Gustav totiž ještě nikomu nedovolil, aby ho změřil. Zblízka ho sice viděla už spousta pozorovatelů, nikdo z nich však nepřežil, aby se mohl o své zkušenosti podělit. Gustav je totiž také vyhlášeným lidožroutem.

Krokodýl, jehož se bojí obyvatelé Burundi, děsí Afriku už desítky let. Pokud ještě žije, pak musí mít nejméně 60 let, někteří herpetologové však jeho věk odhadují i na 80 a více roků. Přitom se krokodýlové nilští normálně dožívají jen asi 40 let. Gustav je mezi nimi v mnohém výjimkou – včetně své záliby v lidském mase. A také toho, že zřejmě zabíjí jen tak, pro zábavu. Tvrdí to alespoň muž, který chycení Gustava zasvětil většinu svého života.

Pokus o zachycení Gustava na video a další zajímavosti o obřím krokodýlovi najdete ZDE.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1