Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Nejhorší lidožrouti v dějinách: Lvi z Njombe zabili 1500 lidí

Lidé žijící na území dnešní Tanzanie na tom byli ve 30. letech 20. století špatně. Zemi vládli Britové, marně se bojovalo se spavou nemocí i malárií. A do toho lvi.

Roku 1932 se u města Njobe usadila smečka lvů, kteří přišli na chuť lidskému masu. Během 15 let zabili nejméně 1500 lidí, některé prameny však uvádějí až 2000 mrtvých.

Za chování lvů mohla s nejvyšší pravděpodobností britská koloniální správa. Ta se na počátku 30. let rozhodla, že sníží počet divoce žijících zvířat ve volné přírodě. Zebry, žirafy a pakoně totiž spotřebovávali trávu skotu – a tím ochuzovali Brity o peníze. Jenže když lvi přišli o přirozený zdroj potravy, našli si velmi rychle náhradní. Chudí domorodci žijící prakticky beze zbraní v polorozpadlých chýších byli pro vyhladovělé lvy snadnou kořistí. Smečka lovila společně, během let si vypracovala postupy, jak lidi zaskočit a překvapit.

Celý článek  a videoreportáž o tom, jak se loví lvi, najdete ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!