Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Proč se bojíme pavouků? Strach z nich máme v genech

Pavouci jsou nepříjemní téměř každému. A přestože u nás nežije žádný nebezpečný druh, bojíme se jich. Začíná to už u malých dětí, ale strachu se až příliš často nedokážou zbavit ani dospělí. Čím to?

Ve Velké Británii je arachnofobie (strach z pavouků) vůbec nejrozšířenější fobií. Trpí jí dvacetina obyvatel, jedno procento z nich se kvůli tomu dokonce léčí. Ve Spojených státech se pavouků bojí čtvrtina mužů, a dokonce polovina žen. Strach z osminohých tvorů máme uložený někde hluboko v podvědomí.

Pavouci pro nás přitom nepředstavují téměř žádné nebezpečí – a ani ho nikdy nepředstavovali. Naprostá většina z existujících 63 000 druhů je člověku zcela neškodná, za rizikové se dá pokládat jen 7 druhů. Psycholog Jon May tvrdí, že pavouci v sobě spojují ty nejhorší obrazy, z nichž mají lidé strach. Jednou z nich je nevypočitatelnost. Díky tvaru těla se pavouci mohou pohybovat do stran i vpřed, jejich pohyby jsou zdánlivě náhodné, a pro člověka tedy nepředvídatelné, a tedy nepochopitelné. Stejně tak tvar těla. Mnoho studií i naše každodenní zkušenost dokazují, že lidé mají rádi oválné tvary – zatímco pavouci jsou hranatí. 

Celý článek najdete ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!