Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Až najdeme na Marsu život, začnou se politici rvát o moc

Šance, že je na Marsu život, je podle astrobiologů poměrně velká. Co by se stalo, kdyby sonda Curiosity, která právě na rudou planetu letí, život opravdu objevila?

Alexander Pavlov pracující pro NASA před nedávnem vydal studii, která naznačuje, že život na Marsu je dost pravděpodobný. Tedy pokud by ho robotické vozítko hledalo pod povrchem planety – jednoduché organické molekuly by totiž mohly existovat jen několik centimetrů pod vrstvou marsovského prachu. Ta je chrání před smrtící radiací. Ale jak by na objev života ve vesmíru reagovalo svět?

Nad touto otázkou se v polovině července zamyslel ve Wall Street Journalu uznávaný spisovatel Matt Ridley. Myslí si, že většině obyvatel Země by to bylo úplně jedno. Objev života na Marsu přirovnává k objevu Higgsova bosonu. Zpráva o objevení „božské částice“ se sice médii prohnala, ale po pár dnech vlna zájmu pominula – žádné zásadní debaty se nevedou, lidé se nehlásí na kurzy fyziky, ani hromadně neopouštějí kostely. 

Celý článek a video najdete ZDE.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1