Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Museli se dávní homosexuálové skrývat pod zemí? Tajemné jeskynní rituály starých Mayů

Mayská kultura byla ve svém vztahu k sexualitě docela zdrženlivá. O to větší rozruch vyvolala homosexuální scéna zobrazená v jedné z jeskyní v Guatemale.

Mayská kultura (i celá Mezoamerika) si na vztah mezi jedinci stejného pohlaví příliš nepotrpěla. Platí to ostatně i pro veřejné zobrazování sexuálních scén, kterých je v této kultuře, co by člověk spočítal na prstech obou rukou. Hlavním námětem mayského umění byly především velké činy panovníka, honosné veřejné rituály a mytologické scény. O to větší šok vyvolala homosexuální scéna v hlubinách slavné guatemalské jeskyně Naj Tunich.

Slavná malovaná jeskyně

To nejodvážnější, co mayské umění po sexuální stránce obsahovalo, bylo několik scén, kde krásná polonahá bohyně měsíce laškuje se starým bohem podsvětí, a pár velkých kamenných penisů, které se našly v ruinách různých měst především na Yucatánu a jejichž funkci neznáme.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!