Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Záchod budoucnosti podle Billa Gatese: s vodíkovým článkem a solárním panelem

Poté, co změnil k nepoznání svět počítačů, rozhodl se Bill Gates proměnit i svět záchodů. Ale ne pro obyčejné Američany, nýbrž pro chudé z celého světa.

Klasické vodou splachované záchody jsou vynikající prostředek, jak nakládat s odpadem, který produkuje lidské tělo. Ale o to méně přívětivé jsou pro životní prostředí. Kromě toho mají ještě jeden problém: pro spoustu lidí z chudších zemí jsou příliš drahé. Podle odhadů Organizace spojených národů chybí záchod 2,6 miliardám lidí – tady asi čtvrtině všech obyvatel Země. To znamená, že jejich výkaly míří kamkoliv – často například do řek, které jsou jediným zdrojem pitné vody pro velké oblasti.

Podle některých odhadů umírá ročně na choroby způsobené takto znečištěnou vodou až 1,4 milionu dětí – to je víc, než na AIDS, malárie a tuberkulóza dohromady. V lidském odpadu se totiž vyskytuje obrovské množství nebezpečných mikroorganismů; od salmonely, přes spory Escherichia coli, až po prvoky cryptosporidium, kteří způsobují silné střevní potíže. 

Celý článek si přečtěte

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!