Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Sen o rychlém cestování se rozplývá: hypersonická letadla selhávají. Proč?

Minulý týden proběhl test nadzvukového letadla X-51A přezdívaného Waverider. Bylo to už potřetí, ale dost možná že úplně naposledy. Armádám ani státům se do letadel schopných obletět celou Zemi za hodinu už nechce investovat.

Tento neúspěch byl absolutní – selhala kontrola motorů, takže se vůbec nepodařilo nastartovat speciální náporový motor letadla. Waverider vydržel letět pouze 31 sekund – poté, co se oddělil od pomocné rakety, která ho nesla, se ve vzduchu rozpadl. Většinu z té doby vydržel proto, že byl vypuštěn z letícího bombardéru B-52.

Pro americké letectvo je to pohroma, ale důsledky možná pocítíme všichni. Testy náporového motoru v letounu Waverider už totiž stály nejméně 300 milionů dolarů – v přepočtu asi 8 miliard korun. Bohužel, výsledky projektu jsou mizerné, je tedy možné, že americké letectvo projekt odpíská. A to by znamenalo, že superrychlá letadla zřejmě nejméně další desítky let nebudou existovat.

Celý článek a video najdete ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!