Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

První soukromý kosmodrom roste v Americe. Sexy budovu staví legendární Norman Foster

Na světě je něco přes 20 míst, odkud kdy rakety odstartovaly do vesmíru. Ale všechna patří vládám nebo vládním agenturám. První soukromý kosmodrom světa bude úplně jiný: elegantní, zábavný a hlavně architektonicky dechberoucí.

Aby mohl kosmodrom fungovat, měl by být umístěný co nejblíže k rovníku; tak je možné maximálně využít zemské rotace pro start rakety. Ale protože většina vesmírných velmocí neleží u rovníku, musí být jejich vesmírné přístavy umístěné co nejjižněji. Týká se to i prvního soukromého kosmodromu. Jmenuje se Spaceport America a právě teď ho dokončují v Novém Mexiku.

Projekt v ceně 209 milionů dolarů (přes 4 miliardy korun) přitahuje pozornost nejen díky tomu, že právě odsud budou startovat komerční rakety sira Richarda Bransona, ale také lákají osobou muže, který vytvořil návrh kosmodromu. Sir Norman Foster je jedním z nejlepších architektů světa. 

Celý článek a fotogalerii najdete ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!