Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Holohlaví muži vypadají silnější a dominantní. Má to však svoji cenu…

Muži s holou hlavou působí jako vyšší, silnější, dominantnější a mužnější než vlasatí muži. A to výrazně – zjistili autoři vědecké studie z University of Pennsylvania.

Psycholog Albert Mannes z University of Pennsylvania je holohlavý. Nejen to ho vedlo ke studii, v níž zjišťoval, jak muži bez vlasů působí na své okolí. Zkoumal jen ty, kteří si hlavu holí, nikoliv muže, kteří o vlasy přišli. Výsledek byl poměrně jednoznačný: holohlaví muži působí výrazně dominantněji, a dokonce silněji než muži s vlasy. Platí za to však menší přitažlivostí. Mannes testoval vnímání holohlavých mužů ve třech experimentech.

V průběhu prvního experimentu analyzovalo 60 dobrovolníků sérii fotografií různých mužů. Ti byli přibližně ve stejném věku, nosili podobné oblečení – jediný rozdíl spočíval v tom, že někteří měli kompletně vyholené vlasy, zatímco jiní se pyšnili bujnou hřívou. Testované osoby měly hodnotit muže na fotografiích z několika hledisek: posuzovala se jejich moc, vliv a autorita – respektive to, zda tak muži vizuálně působí. Výsledek byl přesvědčivý: muži bez vlasů se umístili na čele ve všech kategoriích, které naznačovaly dominanci muže.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!