Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Krev a kly: jen vloni bylo zabito 25 000 slonů. Exkluzivně pro NG

Každoročně umírají tisíce slonů, aby z jejich klů mohly být vyřezány náboženské předměty. Dá se vraždění zastavit?

V lednu 2012 vtrhly stovky nájezdníků na koních z Čadu do kamerunského Národního parku Bouba Ndjida a povraždily stovky slonů – celé rodiny. Byl to jeden z nejhorších případů soustředěného zabíjení od roku 1989, kdy byl vyhlášen celosvětový zákaz obchodu se slonovinou.

Nájezdníci, vyzbrojení automatickými puškami AK-47 a granáty s raketovým pohonem, pobíjeli slony s vojenskou přesností, která připomínala masakr z roku 2006 poblíž Národního parku Zakouma v Čadu. Potom se někteří zastavili, aby se pomodlili k Alláhovi. Při pohledu zblízka je každá z nadmutých sloních zdechlin pomníkem lidské chamtivosti. Pytláctví na slonech je svým rozsahem dnes nejhorší za celé desetiletí a zabavování ilegální slonoviny dosahuje nejvyšší úrovně za řadu let. I při pohledu ze vzduchu vytvářejí roztroušená těla scénu nesmyslného zločinu: můžete vidět, která zvířata prchala, které matky se pokoušely chránit mláďata, jak jedno vyděšené padesátihlavé stádo bylo postříleno najednou. Jsou to nejnovější mrtví z desetitisíců slonů každoročně zabíjených v Africe. A podíváme-li se z ještě větší výšky, z historické perspektivy, není takové pole smrti vůbec nové. Je tu odedávna a je i dnes.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 1