Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Konec světa podle starých Mayů: Jak si ho představujeme my a co by na to řekli Mayové?

V posledních čtyřech dílech jsme si představili nejvýznamnější autory, kteří klíčovým způsobem ovlivnili vývoj moderního mýtu o velkých událostech v roce 2012.

Viděli jsme, že první, kdo propojil „fenomén 2012“ s astrologií a s děním na obloze, byl již otec celé myšlenky Frank Waters. V jeho stopách kráčí další autoři, z nichž nejvýznamnější je asi John Major Jenkins, autor představy, že v roce 2012 dojde ke konjunkci ekliptiky s „galaktickým rovníkem“ a lidstvo vstoupí do nového věku. 

Zde už se objevují tóny katastrofy – Jenkins říká, že buď do této etapy vstoupíme dobrovolně, nebo do ní budeme násilně vtaženi. Podobně, byť ještě katastrofičtěji, vidí situaci Maurice Cotterell, jehož myšlenky byly jednou z hlavních inspirací hollywoodského filmu 2012. Mayský kalendář podle něj popisuje cyklus slunečních skvrn, který má vyvrcholit v roce 2012 erupcemi takové síly, že spustí velké kataklyzma. Je zajímavé, že z této apokalypsy má přeživší část lidstva opět vyjít očištěná a proměněná, byť není zcela jasné proč.

Celý článek si přečtěte ZDE.

Diskuze k článku:

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!