Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ilustrační foto / foto: Shutterstock

Visací zámek vyjíždí na velkolepé turné Klasiky Tour

Visací zámek vyjíždí na velkolepé turné s anglickou excentrickou skupinou Pellethead

Visací zámek rok co rok přichází s mimořádnými koncerty. Je to několik měsíců, co Visáči křtili nové CD „Klasika“ v pražské Lucerně. Následovalo několik větších koncertů v Česku. Pak se Visací zámek na chvíli odmlčel – ale jen proto, aby dal co největší váhu tomu, co přijde za pár dní: na přelom března a dubna si Visací zámek připravil velkolepé turné nazvané podle posledního CD „Klasika Tour“. Na toto turné si Visáči pozvali opravdu mimořádné hosta, anglickou punkovou skupinu Pellethead. Nejde o žádné začátečníky, tato zkušená skupina má za sebou mnohá turné po Americe i Evropě. Patřili mezi oblíbence legendárního Johna Peela, který o nich prohlásil „Je to současně nejlepší i nejhorší věc, kterou jsem kdy slyšel“. (Doslovná citace je „simultaneously the best thing and the worst thing I’ve ever heard.“)


Na podzim 2010, přesně pět let po znamenitém „Punku!“, vydali Visáči nové CD „Klasika“ a holedbají se, že nyní svou slávu ještě znásobí. Kolekce nových písní je nabitá provokacemi, nápady a energií. Největší rozruch v médiích vyvolala píseň „Prezident je buzna“, zatímco největší úspěch u fanoušků zaznamela píseň „Padesát“, na kterou vznikl videoklip. Ten je ojedinělý tím, že vznikl na jeden jediný záběr.


Visací zámek je v dějinách světové hudby vskutku ojedinělá skupina, protože hraje celou svoji dlouhou 28letou historii v nezměněné sestavě. Tím se řadí mezi celosvětové unikáty. 7. prosince 1982 se na Strahově konal první koncert Visacího zámku. V té době si už o pětici ing. Vladimír Šťástka (bg), ing. Michal Pixa (g), ing. Jan Haubert (voc), ing. Jiří Pátek (dr) a ing. Ivan Rut (g) povídali punkeři po celé stověžaté matičce, protože dotyční si po vzoru Jaroslava Haška udělali z bližních dobrý den a pustili mezi ně fámu oslavující v té době ještě neexistující „nejlepší punkovou kapelu v Praze“. „Visáčům“ pak nezbylo nic jiného, než za to pořádně vzít, a přes dočasné změny názvu (V.Z., Traktor) společně přežili již téměř tři desetiletí, dva zcela odlišné režimy, devět řadových alb, dvě kompilace, sedm klipů a načali druhou tisícovku koncertů.


Pellethead sami o sobě říkají, že jsou to 4 šílenci, kteří milují hudbu „From Northern Soul to Noise to Punk.“. Nesnaží se ale znít jako žádný vzor. Prostě se postaví na podium a hrajou se severským humorem a s excentrickým pojetím na podiu. Podnikli turné po Británii, USA i Evropě – a nyní na pozvání Visáčů přijíždějí dobýt Cesko. Patří mezi oblíbence Johna Peela, který o nich prohlásil: „Je to zároveň nejlepší a současně i nejhorší věc, jakou jsem kdy slyšel.“

 

Soutěž o 5× 1 vstupenku na koncert skupiny VISACÍ ZÁMEK, 5. 4. 2011, Palác Akropolis
slosování 28. 3. 2011
SOUTĚŽNÍ OTÁZKU NAJDETE ZDE
správnou odpověď hledejte na www.palacakropolis.cz

Diskuze k článku:

Captcha

Počet příspěvků v diskusi: 4