Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Dukát Tomáš Garrigue Masaryk / foto: www.zlate-mince.cz

Masarykův dukát vznikl ke stému výročí vzniku Československa

Československá republika byla založena před sto lety, přičemž Pražská mincovna se rozhodla k významné události vyrobit ojedinělou sadu Masarykových dukátů, což potěší především nadšence do numismatiky.

Právě vznikem československého státu se na světovou scénu vrátil evropský národ s dlouhou a bohatou historií.

Stříbrné mince proslavily Československo

Pokud jste se doposud o numismatiku nijak výrazně nezajímali, zřejmě nemáte ani ponětí o tom, že právě v československých končinách vznikly stříbrné mince. S historií českého mincovnictví vás seznámí konkrétně středověké město Kutná Hora, kde se pod vedením italských odborníků v tamní mincovně mince razily. Okolo roku 1300 tehdejší král Václav II. vydal horní zákon, jenž upravoval práva týkající se těžby stříbra a mincovnictví, a tím zavedl také jednotnou minci, která se razila právě v Kutné Hoře. Zmíněné město bylo právě díky mincovnictví jedno z nejbohatších v Československu.

Jestliže se chcete dozvědět více detailů o českém mincovnictví, zavítejte do Českého muzea stříbra v Kutné Hoře, kde na vás čekají expozice o tom, jak se ve středověku mince razily a jak se zpracovávala surová ruda. V muzeu si můžete dokonce vyzkoušet technologii ražby mincí.

T. G. Masaryk byl miláčkem československého národa

Tomáš Garrigue Masaryk byl významným státníkem, filosofem, politikem a pedagogem. Stal se prvním prezidentem Československé republiky, přičemž za své zásluhy získal dokonce titul Prezident Osvoboditel. Dříve se praktikovalo, že na každé české minci byl vyobrazen portrét císaře, ovšem Masaryk se rozhodl dané pravidlo zrušit. Důvod? Prostě nechtěl být na všech mincích, a tím pádem poskytl českým umělcům dvojnásobný prostor, aby ukázali svou kreativní duši. Československé mince navrhovala zvučná jména jako Alfonz Mucha, Otakar Španiel, Max Švabinský či Josef Šejnost.

Československo však nerazilo pouze mince stříbrné, ale také zlaté, jimž se říkalo svatováclavské dukáty.

Masarykův dukát připomíná významné období českých dějin

Pražská mincovna nabízí Masarykův dukát, jenž připomíná významné doby československé historie. Sada obsahuje zlatý dukát a stříbrný odražek. Zlatý dukát s váhou 3,49 gramů, ryzostí 23,6 karátů a průměrem 20 milimetrů odpovídá minci jedné koruny. Stříbrný odražek má váhu 4 gramy. Sadu navrhl akademický sochař Vladimír Oppl, jehož předchozí dílo z roku 1999 získalo dokonce ocenění „nejkrásnější zlatá mince na světě“. Oppl je mimo jiné také autorem vysokého státního vyznamenání řádu T.G. Masaryka, jímž se ostatně inspiroval při navrhování zlatého dukátu.

Pražská mincovna si nechala záležet na všech detailech. Masarykův dukát vás nadchne ojedinělým zrcadlovým leskem. Lícní stranu zdobí portrét Masaryka, rubovou zase český lev, moravská šachová orlice, slezská černá orlice, puncovní značka a slovenský dvouramenný kříž.

Numismatika je věda, které se budete věnovat i srdcem

Sbírání mincí, respektive numismatika, jak se koníčku odborně říká, není zrovna nejlevnější záležitost. Historická věda se zabývá pouze mincemi. Pokud byste hledali vědní disciplínu specializující se na papírové platební prostředky, tedy na bankovky, jedná se o notafilii. V současné době existují rozličné mince s různými hodnotami. Jestliže patříte mezi sběratele mincí, neměl by vám ve sbírce chybět ani Masarykův dukát, neboť Pražská mincovna vyrobí pouze tisíc kusů. Masarykův dukát a další mince můžete koupit přímo ve specializované prodejně v Obecním domě v Praze. Pokud preferujete nákupy přes internet, podívejte se do internetového obchodu zlate-mince.cz, kde najdete kompletní nabídku mincí.

K tomuto článku není otevřena diskuze