Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Modré oči / foto: shutterstock

Barva očí vašeho budoucího dítěte na přání. Výhodný obchod nebo nezdravý zásah do přírody?

Myslíte, že je etické vybrat si barvu očí vašeho budoucího dítěte? Na některých světových klinikách jde o běžně nabízenou službu!

Představte si hypotetickou situaci: Plánujete s partnerem miminko a do připraveného dotazníku vyplníte, jak ideálně by měl váš budoucí potomek vypadat. To znamená, že si vyberete pohlaví miminka, určíte si jeho přibližnou výšku, pojistíte si jeho inteligenci, vyloučíte dědičné choroby a zdůrazníte, že chcete, aby děťátko mělo modré oči. Zdá se vám to jako scéna z nějakého sc-fi filmu? Omyl! Tři ze zmíněných položek jsou již dnes na některých klinikách běžně aplikovány.

Vyloučení vývojových vad a dědičných chorob                  

Klinik asistované reprodukce přibývá, protože vzrůstá počet párů, které mají problém s početím přirozenou cestou. Jejich jedinou možností, jak přijít k vysněnému miminku, bývá často umělé oplodnění. Jde o zákrok, při kterém je vajíčko ženy oplodněno mimo její tělo, a takto vzniklá embrya jsou pak po několik dní kultivována a je sledován jejich vývoj. Z těch, která se vyvíjí nejlépe, je vybráno jedno, které je vloženo ženě do dělohy. Poté už by měl vývoj oplodněného vajíčka probíhat stejně jako u oplodnění přirozenou cestou. Co se však děje v době kultivace, tedy před tím, než dojde k výběru nejvhodnějšího embrya? Na klinikách se v době před implantací provádí na embryích různé testy, které mají primárně vyloučit přítomnost dědičných chorob. Preimplantační vyšetření může být buď cílené na choroby, které se v rodině již vyskytují, nebo na náhodné genetické změny dané zevním prostředím či věkem rodičů. Provádí se takzvanou biopsií, při které se ze zárodku oddělí několik samostatných buněk. Zkoumáním chromozomů v těchto buňkách dochází k vyloučení dědičných chorob či vrozených vad. Výsledek takového vyšetření je známý do 48 hodin a lékaři podle něho vyberou vhodné zárodky pro transfer do dělohy.

Výběr pohlaví i barvy očí...co přijde dál?

Jak však zjistil průzkum, který prováděl Wall Street Journal, některé kliniky pro léčbu neplodnosti spojily testování embryí s nově nabízenou službou pro své klienty. Kromě zjišťování vývojových vad jsou z testovaných buněk u zárodku jsou schopny zjistit i barvu očí a pohlaví, a tak si budoucí rodiče mohou určit, zda chtějí modrookého klučinu či hnědookou slečnu. Klinika jim podle jejich požadavku následně vybere takové embryo, které podle provedeného testování odpovídá jejich požadavku. Samozřejmě pokud se po 10 generací u obou partnerů vyskytují pouze hnědoocí jedinci, těžko jim klinika "vyrobí" modrookého potomka. Jestliže je však jeden z partnerů modrooký a druhý hnědooký, problém to není. Každopádně jde o výnosný obchod, který již na některých klinikách v USA funguje a jeho popularita stoupá. Někomu to může připadat jako přehnaný a zbytečný zásah do přírody, někdo má obavy z pokračujícího trendu, ve kterém si budeme moci doslova tvořit děti na míru a k obrazu svému. Snad nebudeme u nás v České republice natolik zaslepení a nenecháme se inspirovat tímto americkým módním trendem.

Barva očí vašeho budoucího dítěte na přání. Výhodný obchod nebo nezdravý zásah do přírody?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!