Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Argumentace / foto: shutterstock

Jakými psychologickými triky ovlivníte své okolí?

K dosažení úspěchu a přesvědčení druhých stačí dodržet osm klíčových zásad. Jaké to jsou?

Určitě znáte ve svém okolí někoho, kdo vždy ostatní přesvědčí o vlastní pravdě a snadno si je nakloní na svoji stranu. Takový člověk nejspíš dokáže využít ve svůj prospěch některé slabosti lidí, se kterými právě komunikuje. Nemusí jít vždy o cílenou manipulaci, existují však malé triky, které vám napomohou k tomu, aby s vámi druzí automaticky souhlasili. Lidé se totiž dají jednoduše ovlivnit pomocí těchto osmi pravidel. Používejte je také a tvarujte druhé k obrazu svému.

Úsměv

Úsměv je klíčem k okouzlení partnera. Pokud to přímo nevyžaduje vážnost situace, je vždy dobré se při komunikaci usmívat a mírně pokyvovat hlavou. Na druhého člověka pak působíme uklidňujícím dojmem, cítí k nám důvěru a nemá problém souhlasit s naším návrhem.

Pochvala

Jemné zdůraznění kladů druhého napomáhá prolomit ledy a přispívá k utužení vzájemné důvěry. Přirozeným komplimentem zvýšíte sebeúctu druhého, čímž se automaticky sníží jeho obranné mechanismy a je snáze nakloněn vašemu návrhu.

Inteligentní otázky

Pokládejte otázky, na které bude partner odpovídat "ano". V našem mozku totiž slovo "ano" nevědomky spouští mechanismus empatie s druhým, takže si automaticky otevíráte dveře ke vzájemné spolupráci.

Zvolte správný čas

Existují momenty, ve kterých jste méně ve střehu a spíše necháváte věcem volný průběh. Zásadní roli zde hraje únava. Unavená osoba nebude mít tendence s vámi sáhodlouze diskutovat a bude jednodušší ji o něčem přesvědčit.

Odhoďte ego stranou

Občas je dobré zvážit situaci a pokud vyhodnotíte, že váš soupeř je příliš zaseknutý na svém názoru a nehodlá z něj ustoupit, raději jednání s ním odložte na jindy. Přijde jistě vhodnější doba a příležitost, ve které dosáhnete svého. 

Použijte jméno

Přirozeným opakováním jména druhého člověka si jej naladíte na svoji notu a získáte jeho sympatie.

Naučte se napodobovat

Může se to zdát zvláštní, ale napodobování některých pohybů druhé osoby způsobí, že tato osoba se ve vás vidí a poznává. Díky tomu vás také víc a se zájmem poslouchá a bývá příznivěji nakloněna vašim návrhům.

Opakujte

Každý je rád, když slyší své názory z úst ostatních lidí. Pokud lehce pozměníte slova a zopakujete tak myšlenky druhých, zesílíte tak svoji důvěryhodnost posílíte vzájemné pouto.

Jakými psychologickými triky ovlivníte své okolí?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!