Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Hořící deštný prales / foto: shutterstock

Zachrání Norsko deštné pralesy? Schválilo totiž zákaz palmových olejů.

Záležitost, která se bude zatím týkat pouze palmového oleje v biopalivech, se má výrazně podílet na záchraně deštných pralesů. Norsko, jako první země, schválilo zákaz tohoto oleje.

Národní parlament přišel minulý týden s prohlášením, že biopaliva z palmového oleje již nebudou povolena. Norsko se tak stává první zemí, která se snaží zastavit kácení indonéských deštných pralesů.

Hrozí vyhubení ohrožených druhů i vážné klimatické změny

Jak známo, deštné pralesy jsou devastovány kvůli prostoru pro palmové plantáže a jejich stav se den ode dne zhoršuje. Konkrétně v Borneu je situace velice vážná. Jde totiž o jedinou oblast, ve které žijí ve volné přírodě ohrožení orangutani, jejich počet se však kvůli pálení a kácení pralesů rapidně snižuje. S sebou přináší ničení deštných pralesů také klimatické změny, které by podle posledních průzkumů mohly v příštích dvou desetiletích způsobit obrovský nárůst emisí CO2.

Norsko jako země udávající směr

Norský průmysl bude do roku 2020 postupně vyřazovat biopaliva z palmového oleje. Rozhodnutí  z minulého pondělí přišlo po letech diskuse a získalo většinu hlasů v parlamentu. "Rozhodnutí norského parlamentu představuje důležitý příklad pro další země a ukazuje, že je zapotřebí seriózní reformy světového průmyslu palmového oleje," uvedl Nils Hermann Ranum z organizace Rainforest Foundation v Norsku. Kromě biopaliv se však palmový olej používá také v potravinářském a kosmetickém průmyslu. V těchto odvětvích bude jeho používání zatím povoleno, ačkoliv EU také vyvíjí snahu pro postupné ukončení výroby palmového oleje do roku 2030. Očekává se, že ostatní země budou Norsko ve věci vyřazení palmového oleje následovat.

Norsko jako první země schválila zákaz palmového oleje. Zachrání deštné pralesy?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!