Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kostra želvy / foto: shutterstock

Znamená pro nás katedrála Notre – Dame více, než další vymřelý živočišný druh?

Před několika dny vzplála katedrála Notre-Dame, jeden z nejkrásnějších skvostů francouzské gotické architektury pocházející z 12. století. Celý svět trnul v úžasu, zda se podaří zachránit alespoň část katedrály.

Vymřel další živočišný druh

Mezitím jedné z čínských zoologických zahrad umírala poslední samice obří želvy s českým názvem Kožnatka Swinhoeova. Poslední známá samice tohoto druhu prošla v několika minulých letech pokusy o umělé oplodnění, které však byly neúspěšné a nyní došlo na nejhorší. Na světě tak žijí poslední 3 samci, po jejichž smrti bude mít lidstvo na svědomí další vyhynulý druh.

Na katedrálu se prostředky najdou, na zvířata ne?

Paradoxem je, že na opravu vyhořelé katedrály se ihned začaly sbírat finanční prostředky, během 24 hodin se podařilo sehnat okolo 600 milionů euro, zatímco na sbírku pro realizaci opatření předcházejícím dalšímu vymírání druhů, by nepřispěl ani zlomek těch, kteří přispěli na katedrálu. Přitom v současné době čelíme masovému vymírání živočišných druhů, přičemž tento trend mohou zastavit pouze okamžitá opatření, na která však nejsou prostředky.

Tasmánský vakovlk vyhynul v roce 1936
Tasmánský vakovlk vyhynul v roce 1936

Velké množství druhů už jsme vyhubili a další ničíme

Předpokládá se, že do konce 21. století vyhyne vlivem lidských zásahů do přírody zhruba třetina dosud známých druhů na naší planetě. Celou řadu druhů jsme ale již vyhubili. Namátkou jmenujme například vakovlka tasmánského, známého také pod názvem tasmánský tygr, který musel vyhynout, protože australským farmářům údajně rdousil ovce. Nelétavý pták Alka velká vymřel, protože se stal příliš cenným zdrojem energie pro námořníky plující na sever. Takto bychom mohli pokračovat dál s dalšími více než 700 rostlinnými a živočišnými druhy, které za polovinu posledního tisíciletí zmizely z povrchu zemského. Další téměř 15 000 druhů je v současné době vyhynutím ohroženo. Záleží jen na nás, kolik z nich dopadne stejně jako vakovlk, alka nebo kožnatka.

Znamená pro nás katedrála Notre – Dame více, než další vymřelý živočišný druh?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!