Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Úsporné bydlení / foto: Instagram/simkyudong

Asijský fenomén minimalistického bydlení. Jak se žije na 4 m²?

Dokážete si představit žít ve stísněné místnosti, kde se sotva otočíte? Pro některé obyvatele Jižní Koreje jde o realitu všedního dne!

Jižní Korea je všeobecně vnímána jako země nadčasových technologií a moderních vymožeností. Západní turisté bývají ohromeni množstvím mrakodrapů, oslepujících neonových světel i pokročilou robotizací, se kterou se zde setkáte na každém kroku. Protipólem těchto monstrózních záležitostí pak bývají minimalistické byty o rozloze několika metrů čtverečních, tedy spíše místnosti určené nejchudší vrstvě populace.

Minimalistické bydlení

Minimum prostoru, minimum výdajů

Tzv.  Goshiwon  nebo Goshitel poskytuje ubytování nejchudším lidem a ve velkém je využíváno také studenty, kteří si během pobytu a studia v hlavním městě nemohou dovolit nic lepšího. Díky nízkému nájemnému, které se pohybuje mezi 169 nebo 186 dolary za měsíc, představuje Goshiwon bydlení s minimálními výdaji, ovšem na úkor standardních životních podmínek. Často jde o stísněné místnosti bez oken a bez přístupu denního světla, kde se časem u většiny obyvatel rozvine těžká deprese.

Dočasné i trvalé bydlení

Lidí využívající toto bydlení na hranici obyvatelnosti musí myslet hlavně na praktické uspořádání věcí a prostoru. Základním vybavením bývá postel, psací stůl a malá skříň pro osobní věci. Kuchyň, koupelna a toaleta se pak nachází ve společných prostorech a jsou k dipozici všem obyvatelům celého bytového komplexu.

Depresivní bydlení

Jak již bylo řečeno, tato ubytovací zařízení dočasně využívají studenti, kteří se zde uzavírají při přípravě na důležité zkoušky. Bohužel, kromě nich je zde nuceno žít také mnoho chudých dělníků, pro které je Goshiwon dlouhodobě jejich domovem.

Fotografický projekt

Způsob tohoto života zachytil na svých snímcích fotograf Sim Kyu, který v rámci svého fotografického projektu strávil 5 let v Goshiwonu v Soulu. Také on po určité době začal trpět depresemi ze stísněného prostoru, avšak díky jeho práci vzniklo dílo, které nám poodhaluje zcela jiný, pro nás Evropany těžko pochopitelný svět.

 

 

Asijský fenomén minimalistického bydlení. Jak se žije na 4 m²?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!