Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Ptáci v zimě / foto: shutterstock

Co mají ptáci v zimě na krmítku nejraději

Víte, co dobrého malým zpěváčkům do krmítka připravit, abyste jich nalákali co nejvíce? To záleží na tom, s kým chcete mít na krmítku tu čest.

Jaké druhy ptáků jsou nejčastějšími návštěvníky našich zahrad v zimě?

V ČR se nejčastěji setkáte s několika druhy divoce žijícího ptactva, které zde přezimují. Patří mezi ně například sýkora koňadra, vrabec domácí, kos černý či zvonek zelený. Někdy se na krmítkách mohou vyskytnout také pěnkavy, červenky, brhlík lesní či hýl obecný. V některých případech se může snažit vaše krmítko zatížit i poněkud hmotnější strakapoud lesní. Opravdu štěstí budete mít, spatříte-li ve vaší zimní zahradě brkoslava. Víte na co ho nalákat?

Krmivo pro ptáky

Brkoslav miluje jablka a jeřabiny

Brkoslav severní patří mezi nejvzácnější krasavce našich zahrad. Poctíte ho ovocem, například jablky, které můžete pověsit na větve stromů nebo poházet okolo krmítka. Lojové koule přilákají zase téměř jistě sýkory, které budou v těsném závěsu následovat brhlíci a strakapoudi. Strouhanku z bílého pečiva si oblíbily všechny druhy vrabců. Existují však i ptáci, kteří raději než z krmítka sbírají semena ze země. Jde především o pěnkavy či chocholouše. Podaří-li se vám tedy trochu ze zimní hostiny utrousit na zem, nic se neděje. Tito krasavci se o vše postarají.

Čím více druhů semen, tím více přilákáte zimních hostů

Abychom se postarali o druhovou pestrost v ptačím osazenstvu, měli bychom si do našich zahrad vysadit některé keře, které ptákům poskytují potravu i v zimě. Ptáci v zimě jednoznačně rádi ozobají například jeřáb ptačí, bez černý či hloh. Nepohrdnou ale ani trnkou či zimolezem. Mezi jejich jednoznačné favority přesto patří slunečnice a vlašské ořechy. V nouzi si pochutnají i na prosu, řepce, ovsu či máku.

Semena a ořechy pro ptáky

Co do krmítek rozhodně nepatří?

Nechcete-li zimním ptačím otužilcům spíše uškodit, vyhněte se servírování chleba a pečiva se solí. Zbytky z kuchyně do krmítka také raději nedávejte. Na rozdíl od ptačích domácích mazlíčků by malí zahradní zpěváčci nemuseli konzumaci takovéto potravy přežít. Pozorujete-li, že některé druhy semen vašim návštěvníkům nechutnají, přestaňte jimi krmítko plnit a nahraďte je raději těmi, která zmizí jako první. Slunečnice a oříšky jsou favoritem snad všech druhů přezimujících ptáků.

Co mají ptáci v zimě na krmítku nejraději

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!