Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Fobie z pavouků / foto: shutterstock

Fobie, které nejvíce trápí hlavně ženy

Fobie dnes nejsou nic neobvyklého. Každý člověk se něčeho bojí. Zatímco někdo se bojí pavouků nebo tmy, jiný má strach z bakterií nebo ze stísněných prostor. Čeho se však nejvíce obávají právě ženy?

Ženy se nejvíce bojí pavouků

Možná jste ve svém okolí zpozorovali, že se řada žen bojí pavouků. Mluvíme o fobii, které se odborně říká arachnofobie. Jedná se o jednu z nejčastějších fobií, kterou ženy trpí. Zpravidla se ve chvíli, kdy pavouka zpozorují, objeví pocity úzkosti a abnormální strach, s nímž jde v ruku v ruce husí kůže naskakující po celém těle. Paradoxně je možné se této fobie zbavit, pokud si pavouka pořídíme domů. Podle odborníků se však tímto způsobem může léčit i jiná fobie, jako třeba strach z hadů nebo z výšek. Musíme se svému strachu zkrátka postavit čelem.

Strach z mluvení na veřejnosti je také častá fobie žen

Člověk by si řekl, že žijeme v takové době, kdy mluvení na veřejnosti je už hračkou snad pro každého. Mezi námi se však najdou jedinci, kteří trpí takzvanou glossofobií. Mluvíme o strachu z mluvení na veřejnosti, kterým trpí hlavně lidé s nízkým sebevědomím či ti, kteří se bojí ztrapnit se před ostatními. Tito lidé neumí zvládat nervozitu, která se posléze projeví při jejich mluveném projevu. Strachu lze však opět čelit - stačí, když se bude docházet na speciální kurzy či školení.

Strach z mluvení

Achluofobie má svůj původ už v dětství

Kromě pavouků nebo mluvení na veřejnosti se ženy bojí také tmy. I tento strach má svůj odborný název - říká se mu achluofobie. Podle odborníků má svůj původ už v dětství. Jelikož si mnoho událostí z dětství nepamatujeme, často je strach ze tmy naprosto nevysvětlitelný či neopodstatněný. Lidé trpící touto fobií se často bojí i různých stínů nebo zvuků. Ovšem i v tomto případě se nachází lék, nyní v podobě hypnózy.

Fobie, které nejvíce trápí hlavně ženy

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!