Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Tekutý dusík / foto: shutterstock

Temná medicína v podobě mrazivého dusíku

Důvody pro zmražení mohou mít lidé různé, ať už je to nevyléčitelná nemoc nebo touha poznat technologie a život v budoucnosti. V mrazivém dusíku nyní čeká na probuzení odhadem nejméně 250 osob.

Smrti se zatím zabránit nedá, přestože bychom si to přáli. Nedokážeme ani nikoho z mrtvých probudit. Ale možná by vás lákalo si na dobu, kdy to lidé budou umět, počkat. Řešením je odpočívat v mrazivém dusíku!

Mrazivý dusík

Inspirace přišla od žab

Mráz má skvělé konzervační schopnosti a již roky v laboratořích mrazíme vajíčka a spermie, aniž by ztratily svoje reprodukční funkce. Vědci nejprve zkoušeli mrazit buňky myší nebo býka a ty následně použít při klonování a vypěstování mláďat. Inspirovali se od žáby žijící na americkém kontinentu, která každou zimu zmrzne, a to včetně kůže, krve v žilách i mozku. Přestane dýchat a zastaví se jí srdce. S příchodem jara zase ale zázračně obživne. Buňkám pomáhá totiž zamrznutí přežít vysoká koncentrace kryoprotektantů, což byl stimul pro vznik kryoniky. Na rozdíl od žab člověk musí splnit jednu základní podmínku, a to zemřít.

Co vás při zamrazení čeká

Kryonika totiž podle zákonů nemůže pracovat s živým člověkem, jelikož by se jednalo o vraždu. Jakmile přestane člověku srdce bít a buňkám se nedostává kyslíku, vstoupí tělo do procesu rozkladu. Aby ho co nejvíce zpomalil, ochladí specialista nejprve tělo v ledové lázni. Když je teplota na nule, položí tělo na stůl a zahájí postup podobný mumifikaci. Z těla vypustí krev a do žil napumpuje speciální tekutinu, která zastaví tvorbu ledových krystalů. Celý proces trvá asi týden a nakonec je nebožtík uložen (či i zavěšen hlavou dolů) do cisterny s tekutým dusíkem, kde je teplota -196 stupňů Celsia. Nejedná se tedy o zmrazení v pravém slova smyslu, ale spíše o vitrifikaci, tedy zastavení biochemických reakcí a pohybu molekul.

Tekutý dusík

Není to záležitost pro chudé

Kryonické firmy najdete zatím především v USA a Rusku a účtují si ceny zhruba od 30 000 do 200 000 dolarů. Otázkou ovšem stále zůstává, zda bude po desítkách, možná stovkách let člověka vůbec možné oživit. A bude schopen prostě vstát a žít dále? Prvním známým zmraženým člověkem je americký profesor psychologie James Bedford (1893-1967), který zemřel na rakovinu. Spekuluje se o zmražení mnoha známých osobností jako například Walta Disneyho (1901–1966), ale jistě se ví o americké baseballové legendě Tedu Williamsovi (1918–2002). Otázkou ovšem zůstává, zda se někdy dočkají a zda bude medicína a věda na takové úrovni, aby mohli ve svých životech pokračovat.

Temná medicína v podobě mrazivého dusíku

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!