Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zralá žena / foto: shutterstock

Jak vnímají ženy po třicítce společenský tlak na založení rodiny

Mnoho mladých žen po překročení 30. roku čelí otázkám ohledně plánování mateřství a početí dítěte. Pro některé je tato situace natolik vyhrocená, že ji vnímají jako psychologický teror.

„Přestaň se mě ptát, kdy se stanu matkou“: Takto upřímně a na rovinu vyzývá třiceti čtyřletá Melanie své přátele, známé i nejbližší členy rodiny, kteří na ni ze všech stran útočí různými dotazy souvisejícími s plánováním potomka a upozorňují, že je již ideální doba na to, aby se stala matkou. A dle ohlasů není jediná. K její prosbě se připojují další ženy, které se ze stejného důvodu cítí pod společenským tlakem a vnímají tento společenský postoj jako šikanu.

Žena pod tlakem

Zažité stereotypy potvrzené lékaři

Často to ani lidé v jejich okolí nemyslí špatně, vlastně své otázky míří tak nějak automaticky, neboť bývá zažité, že žena okolo třiceti let žijící delší dobu ve spokojeném partnerském vztahu přeci musí nejpozději okolo 35. roku otěhotnět. A své k tomu dodávají také lékaři a odborníci na plodnost, kteří se shodují, že právě po 35. roce se ženská vajíčka stávají méně životaschopná  a zvyšují se rizika ohrožující zdraví plodu i matky.

Babyboom

Pod tlakem svého okolí

Melanie však poukazuje na společenské konvence, které v mnoha případech vyvíjejí psychický tlak a podvědomě nutí dotyčnou k něčemu, na co ještě není připravena a na co se ještě sama necítí. „Nemůžu uniknout strašlivému pocitu, že pokud v příštích 12 měsících neotěhotním, nebudu mít šanci otěhotnět, ale jde o to, že ještě nejsem připravena,“ upřímně sdělila Melanie, unavená „ psychologickým terorismem “ svého okolí, které si téměř při každé příležitosti neodpustí poznámku o tikajících biologických hodinách.

Konflikt dcery s matkou

Výzva všem „starostlivým" lidem

Sama Melanie zastává názor, že rozhodnutí mít dítě je natolik individuální záležitostí, že pokud dotyčná podlehne tlaku okolí a nechá se jím zmanipulovat, můžete to ublížit jak jejímu budoucímu vztahu s dítětem, tak jejímu partnerskému vztahu. Vyzývá proto všechny, aby se zdrželi svých netaktních dotazů a rad a aby rozhodnutí o tom, kdy nastane ten správný čas stát se matkou, nechali jen na ní a jejím partnerovi. Mohlo by se totiž stát, že se pod tlakem těchto otázek a doporučení podvědomě zcela vzdá možnosti být matkou.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie jsou jen ilustrační.

Jak vnímají ženy po třicítce společenský tlak na založení rodiny

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!