Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Den matek / foto: shutterstock

Den matek vychází z rozličných tradic a slaví se v mnoha zemích různě

Druhá květnová neděle patří maminkám, oslavuje se totiž Den matek, čímž se vzdává pocta všem matkám a mateřství.

Den matek v různých zemích

Druhou květnovou neděli slaví Den matek také v Kanadě, na Slovensku a v dalších zemích EU či ve světě. Ve Velké Británii a Irsku tento svátek připadá na čtvrtou postní neděli a v Norsku například je to druhá únorová neděle. Španělsko, Portugalsko, Lotyšsko a Maďarsko oslavují maminky první květnovou neděli. Francie a frankofonní státy naopak neděli poslední. 

Den matek

Původ svátku

Podobné svátky ve světě existovaly už v dávné historii, například ve starověkém Řecku byl slaven svátek plodnosti a matek, který byl spojen s uctíváním pohanské bohyně Rhey, matky bohů.

Den matek v současné podobě znamená oslavu vzpomínek na Annu Marii Reeves Jarvisovou, která v období občanské války v Americe bojovala za práva matek. Její dcera Ann Marie se zasadila o to, aby se Den matek zapsal jako americký svátek, a tak se v roce 1907 tento svátek slavil v USA poprvé. O další rok později se již slavil veřejně a od roku 1914 je uznáván jako celonárodní svátek. Postupně došlo k rozšíření pocty mateřství do celého světa.

Den matek

V naší zemi se Den matek slavil již v období první republiky, a to poprvé roku 1923 díky Alici Masarykové, dceři Tomáše G. Masaryka. Ovšem během studené války tento svátek postupně zanikal na úkor mohutných oslav MDŽ. 

Obnova svátku po převratu v roce 1989

Po roce 1989 se tento svátek v naší zemi začal opět slavit a stal se oblíbeným. Nezapomeňte tedy 9. května své mamince darovat kytičku, přáníčko, malý dáreček či alespoň láskyplné objetí. Zaslouží si to. Ale samozřejmě nejen v tento den.

Zdroje:

https://www.finance.cz/521105-den-matek/
https://cs.wikipedia.org/wiki/Den_matek

Den matek vychází z rozličných tradic a slaví se v mnoha zemích různě

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!