Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Oko / foto: shutterstock

Jediný pohled do očí prozradí o vaší inteligenci více, než si myslíte

Přísloví, která vznikla v dobách dávno minulých, byla obvykle založena na empirické zkušenosti našich předků, která se v mnoha ohledech shodovala se skutečností více, než bychom si byli dnes schopni připustit.

Oko je opravdu oknem do duše

Jedno z nich říká: „Oko, do duše okno.“ O jeho platnosti se můžeme přesvědčit až v současné době a svůj podíl na tom má skupina vědců z Georgia Institute of Technology. Šťastní majitelé koček si možná všimli, že tato zvířata reagují na změnu intenzity osvětlení velikostí svých zornic. Zatímco ve tmě se kočkám zornice rozšíří, za světla se zúží. Lidská zornice reaguje podobně, i když její změny nejsou na první pohled tak markantní jako u koček. Kromě úrovně světla reaguje ale u lidí oční zornice také na úroveň vzrušení, únavu, míru soustředění a obecně duševní stav majitele. V závislosti na tom se může rozšiřovat od 2 do přibližně 7 milimetrů.

Oční zornice

Jak velkou máte zornici v klidu?

Výzkum zaměřený na velikost lidské zornice v klidu prokázal její pozitivní korelaci s mírou inteligence tak vysokou, že ji nebylo možné ignorovat. V souvislosti s tím byl provedený následný výzkum, který prokázal u lidí s většími zornicemi také vyšší produkci norepinefrinu v mozkovém kmeni. Ten hraje klíčovou úlohu nejen při spolupráci jednotlivých mozkových částí, ale má vliv také na celkovou funkci mozku. Tato látka vzniká v části locus coeruleus, která mimo jiné přímo řídí také pohyb a vlastnosti zornice. Čím lépe výše zmíněná oblast mozku funguje a produkuje tak větší množství norepinefrinu, tím více je mozek organizovanější, ale dochází také k roztažení zornice jako vedlejšímu efektu.

Zornice kočky

Ověřeno na lidech

O tom, že je teorie pravdivá, se odborníci přesvědčili díky jejímu testování na několika stovkách dobrovolníků, kteří si nejprve nechali sledovat speciálními kamerami velikost zornice a poté podstoupili sadu psychotestů, která měla kvantifikovat úroveň jejich inteligence. Testovala se mimo jiné schopnost práce v rušivém prostředí anebo soustřední za obtížných podmínek. A světe div se, lidé se širšími zornicemi opravdu dopadli v testech lépe. Už se běžíte podívat do zrcadla, jak jste na tom?

 

Zdroje:

https://www.gatech.edu/

https://www.msn.com/en-us/news/technology/people-with-large-pupils-are-more-intelligent-study-finds/ar-AAKHNE5?li=BBnbcA1

 

Jediný pohled do očí prozradí o vaší inteligenci více, než si myslíte

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!