Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Gejša / foto: shutterstock

Tajemství dokonalosti japonských gejš

Jsou dokonalé, jsou záhadné, mají bílé obličeje a nádherná barevná kimona. Gejši jsou ztělesněním tradice. Věděli jste, že se na řemeslo být profesionální společnicí učily dříve již od svých 6 let?

Maiko versus geiko

Dívkám, které se na gejšu teprve učí, se říká maiko. Plnohodnotným gejšám se pak říká geiko. Ty již na hlavě nemají paruku a líčí se jen velmi střídmě. Ovšem mezi japonskými muži jsou při kongresech i večírcích žádanější než jejich mladičké kolegyně. Každá gejša vlastní obvykle nejméně tři paruky, které mají každá jiný tvar a jsou vhodné na různé příležitosti. Jedna paruka vyjde zhruba na 107 000 Kč a ženám obvykle zůstane po jejich nošení lysinka na zátylku.

Krásná gejša

Bílé tváře a tradiční spony

Šironuri neboli slavný bílý make-up používají mladé gejši a doplňují jej černou tužkou na obočí a červenými linkami na vnějších krajích očních víček. Rty si líčí sytě červenou rtěnkou, ovšem pouze spodní ret. Celé rty si pak líčí jen zkušené gejši, neboli geiko. Maiko si na tradiční široký pás nošený přes kimono připínají ozdobnou sponu zvanou poččiri. Tento pás se nazývá obi a přijde gejšu až na 173 000 Kč, jelikož vyšití jednoho kusu trvá i celý rok.

Gejši a jejich tradice

Garderoba gejši

I kimona se liší s ohledem na to, zda se jedná o začínající gejšu, nebo geiko. Geiko nosí usedlejší vzory a méně jásavé barvy, přičemž jejich výběr se vždy řídí ročním obdobím. Cena jednoho kimona se pohybuje mezi 160 000 Kč až 190 000 Kč, šije se až tři roky a váží i 20 kg. Vzhledem ke složitosti oděvu, některé gejši nosí místo kalhotek speciální prádlo s otvorem, které usnadňuje vyprazdňování. Celý oděv připomíná cibuli. Pod kimonem totiž gejši nosí ještě další dvě vrstvy – spodničku s lehkým zavinovacím tričkem a nagadžuban připomínající župan. Ten mívá červenou barvu s pravidelným květovaným vzorem. Gejši také nosí bílé ponožky tabi, které mají oddělený palec a zapínání na háčky. Chůzi na boso považují za naprostou zvrhlost.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 24/2010

https://www.national-geographic.cz/clanky/japonske-gejsi-kdo-jsou-co-delaji-a-jak-vypada-jejich-kazdodenni-zivot-20180809.html

https://www.sokujiciplaneta.cz/zajimavosti/sub-5-nezbytnych-doplnku-gejsi-ktere-byste-nechteli-nosit

Tajemství dokonalosti japonských gejš

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!