Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Alkoholik / foto: shutterstock

Záchytka jako český vynález funguje již 70 let

Boj s alkoholem svádí každý den mnoho lidí a někteří z nich svoji bitvu prohrají a skončí na záchytce. Noc strávená na protialkoholní stanici je může přijít až na několik tisíc korun.

Co vás na záchytce čeká

S opilým člověkem bývá často opravdu těžké pořízení. A pokud se pohybuje někde na veřejnosti, může se mu stát, že skončí na záchytce. Po zjištění promile alkoholu v krvi čeká nešťastníka studená sprcha, lékařská prohlídka a nakonec uložení do postele, kde je pacient v pravidelných intervalech kontrolován personálem. Po probuzení ho čeká ještě jedna prohlídka a předání osobních věcí a složenky. Samozřejmostí je pak nabídka léčby závislosti.

Opilec

První pobočka byla v Praze

Záchytka je český vynález a vděčíme za ni Jaroslavu Skálovi (1916 – 2007). Byl to nejslavnější český bojovník proti alkoholismu, který hledal odpověď na to, co udělat s opilci, kteří mohou být nebezpeční nejen svému okolí, ale také sami sobě. První záchytná stanice a protialkoholní léčebna byla otevřena v Praze u Apolináře. Původně toto zařízení mělo fungovat jen ve zkušebním provozu po dobu 3 měsíců, ale díky své unikátnosti nejen u nás, ale i ve světě, se rozhodlo, že bude fungovat i nadále.

Alkoholik

Zajímavosti o záchytkách

Ambulance se osvědčí, a tak začnou vyrůstat po celém světě. Nejvíce je jich asi v Rusku, kde však připomínají spíše vězení. Zajímavostí jistě je, že podle českých statistik patřili mezi nejpočetnější klienty instalatéři a hned po nich autoři veršů pro děti. V posledních letech ovšem původní účel záchytek upadá a mají sklony stát se spíše noclehárnami pro bezdomovce. Dvě třetiny klientů navíc za noc na záchytce nikdy nezaplatí, takže ty se stávají ztrátovými a zřizovatelé v podobě měst je musejí dotovat.

 

Zdroje:

Časopis Epocha 16/2011

https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3311015-pred-sedmdesati-lety-vznikla-prvni-ceska-zachytna-stanice-pristupem-byla-unikatni

Záchytka jako český vynález funguje již 80 let

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!