Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Staré oči / foto: shutterstock

Vědci odhadují, že okolo roku 2100 budeme schopni žít až do 130 let

Podle nejnovějších výzkumů se brzy začne razantně posunovat hranice dlouhověkosti a lidé tu budou mnohem déle než doposud.

Postupem času se nikdo z nás nevyhne procesu stárnutí, které zanechává na našem těle i mysli nesmazatelné stopy. Avšak věda a technika se neustále snaží o jeho zastavení nebo alespoň zpomalení, a tak nejnovější poznatky ukazují, že již za 80 let by se lidé z vyspělých zemích mohli dožívat úctyhodného věku až 130 let. Nemělo by se však jednat o ojedinělé případy, jak je tomu v současné době u osob přesahujících pomyslnou hranici bájné stovky, ale o celkovou průměrnou délku života, která se má do roku 2100 výrazně zvýšit.

Staří lidé

Co je dnes rarita, může být zanedlouho běžné

Dnes jsou lidé s trojciferným číslem věku téměř raritou. Své o tom ví Kane Tanaka, 118letá japonská žena, která je v současnosti považována za nejstarší žijící osobu. Před ní byla nejstarší osobou na světě Francouzka Jeanne Calmentová, která se dožila 122 let. Jestliže by se v budoucnu měla průměrná délka života prodloužit, bylo by až 99 % lidí schopno dosáhnout 124 let, někteří jedinci se dokonce dožijí i 130 let. Zmíněné dámy tak již nebudou raritou v dlouhověkosti, spíše budou v délce života spadat do podprůměrné skupiny.

Stařecké ruce

Statistika mluví jasně

K tomuto zjištění přišli vědci z Washingtonské univerzity, kteří zkoumali data z mezinárodní databáze o dlouhověkosti. Jde o databázi, která obsahuje informace o všech lidech na světe, kterým je více než 100 let. Pomocí statistické metody odhadují, že maximálního věku 130 let bude možné dosáhnout mezi lety 2020 a 2100 ve vyspělých zemích, jelikož hlavní podmínkou dlouhověkosti jsou životní podmínky a prostředí, ve kterém lidé žijí. Dále tvrdí, že u osob starších 120 let dochází ke zpomalení buněčné degenerace a tělo se jakoby stabilizuje, což zpomaluje proces stárnutí a zvyšuje šanci na delší život.


Zdroj:

https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210701150951.htm

https://www.demographic-research.org/volumes/vol44/52/

https://www.curioctopus.it/read/35291/vivere-fino-a-130-anni-sara-possibile-secondo-la-scienza-entro-il-2100-si

 

Vědci odhadují, že okolo roku 2100 budeme moci žít až do 130 let

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!