Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Obleky / foto: Pexels.com

Křest, svatba, pohřeb - jak se obléknout

V našich životech nastanou občas situace, které vyžadují určitý dress code. Některé události jsou veselé, jiné smutné. Vždy je ale třeba vědět, jaké oblečení pro danou událost zvolit.

Křest

Křest dítěte patří mezi radostné a velké události. Oblečení na křest by mělo odpovídat důležitosti tohoto obřadu. Hlavní zásadou je, že středem pozornosti by mělo být dítě, nikoliv vaše extravagantní či něčím výrazné oblečení. Volíme tedy elegantní a decentní oblečení. Výběrem oblečení na křest miminka projevujeme úctu k dané události a respekt k rodině hostitelů.

Dítě

Nejdůležitější osobou je u křtu samozřejmě miminko. Oblečení pro něj vybíráme zejména s ohledem na to, aby mu nebyla zima a bylo mu v daném oblečení příjemně. Oblíbeným oblečením jsou šaty na křest pro miminko. Volíme vhodný nekousavý materiál, protože by nám miminko celé křtiny proplakalo. Vhodné jsou i různé sety, kterých je na trhu velké množství. Nejdůležitější je barva – vždy volíme bílou.

Ženy

Šaty pro ženy by měly být nejméně po kolena. Krátké minišaty se na křest v žádném případě nehodí. Kromě délky věnujeme pozornost i dekoltu, který by v ideálním případě měl být zahalený. Boty volíme spíše bez podpatku tak, aby barevně ladily se zbylým outfitem. Vzhledem k tomu, že se jedná o společenskou událost, jsou samozřejmostí silonky. Co se doplňků týče, volíme menší kabelky a decentní šperky. ženy, které se necítí dobře v šatech, mohou volit kostým s bílou košilí.

Muži

Muži mají oblékaní jednodušší a na křtiny volí klasický oblek, avšak ne černé barvy, protože černá barva na křest nepatří. Ideální jsou tedy obleky v námořnické barvě nebo šedé. Oblek doplníme o vhodné boty, ideálně černé nebo hnědé barvy.

Oblečení dle pozvánky

Důležitým parametrem pro výběr oblečení je také místo, kde se křest dítěte koná. Pokud se koná venku v teple, oblečeme se samozřejmě jinak, než když se křest bude odehrávat v chladnějším kostele. Dále je nutné vzít v potaz, že křtiny mohou trvat poměrně dlouho, a tedy by vám ve vašem oblečení mělo být příjemně. Vždy vycházejme i z informací na pozvánce od hostitele, kde je určeno, zda křtiny budou probíhat v určitém tématu a zda budou formální či volnější.

Svatba

Další radostnou událostí je svatba. Jaký je vhodný outfit na svatbu jako host?

Ženy

V případě, že jste pozvaná přímo za družičku, máte většinou přímo dáno od nevěsty, jaké šaty na svatbu zvolit.

Jediné všeobecné pravidlo zní, že je zakázaná barva, ve které bude mít nevěsta svatební šaty. Ideálním řešením jsou společenské šaty na svatbu. Oblečení volíme ve veselých či neutrálních barvách a vždy s ohledem na to, že nejvýraznější mají být ženich a nevěsta.

Ke zvolení správného outfitu vám pomůže pozvánka – místo, téma aj. V případě svatby v kostele zvolíme decentní model, se zahalenějším dekoltem a délkou šatů minimálně po kolena. Vzhledem k tomu, že v kostele bývá chladněji, je vhodné doplnit šaty o kabátek či bolerko.

V případě svatby venku se oblečeme dle aktuálního ročního období. Například na letní svatbu jsou povoleny květinové letní společenské šaty na svatbu.

Doplňky ve formě kabelky či šperků si můžete dovolit výraznější, ale vždy je nutné, abyste je sladili s vybraným oblečením.

Muži

Klasickým oblečením mužů je oblek, v tomto případě může být i černý, doplněný o vhodné boty. Oblek na svatbu ideálně doplníme bílou košilí. V případě méně formální svatby je možné zvolit i džíny doplněné o košili.

Součástí obleku ženicha je tzv. korsáž. Jedná se o menší kytičku připíchnutou k saku, která je sjednocená s kyticí nevěsty. Zatímco pro ženicha je povinná, u ostatních záleží na rozhodnutí ženicha a nevěsty. Svědkova korsáž by měla být sjednocena s kyticí svědkyně, pokud nějakou má. Zároveň dostávají korsáž i oba tatínkové. Pro ostatní svatebčany je určen tzv. svatební vývazek, který nejčastěji tvoří snítka myrty nebo buxusu ovázaná mašlí a propíchnutá špendlíkem.

Více o květinách a korsážích se můžete dočíst v článku o výběru kytice pro každou příležitost.

Děti

U dětí se dress code tolik neřeší, ale jistě není vhodné, aby na svatbu přišly v teplákách či legínách. U chlapců volíme buď přímo dětský oblek, nebo džíny s košilí. U dívek ideálně šatičky ve veselých barvách.

Pokud si nejste jistí, jak se obléknout na svatbu, je vždy lepší svůj výběr konzultovat s ženichem a nevěstou, než se dopustit faux pas.

Pohřeb

Pohřeb na rozdíl od předchozích dvou událostí, není nijak veselou záležitostí. Jak jsme si mohli dovolit experimentovat s barvami či doplňky u svatby či křtin, u pohřbu méně znamená více. Barva je předem daná – tmavé odstíny, ideálně černá. Zvoleným oblečením projevujete úctu k zemřelému a jeho rodině. Jak se obléct na pohřeb?

Pokud jste na pohřbu ještě nikdy nebyli, prostudujte si více o tom, jak pohřeb probíhá.

Ženy

Dámské oblečení na pohřeb by mělo splňovat základní pravidlo – decentnost. Volíme tmavé barvy, bez výraznějších střihů. Oblečení nesmí být vyzývavé, ramena by měla být zakrytá a šaty minimálně pod kolena. Kromě šatů je vhodným oblečením kostýmek doplněný o košili, která může být bílé barvy. Boty volíme tak, aby byly sladěné se zbytkem oblečení a aby odpovídaly místu, kde pohřeb probíhá.

Muži

Pánské oblečení na pohřeb také musí splňovat decentnost, a tedy volíme tmavé barvy bez výrazných doplňků. V případě, že patříte mezi nejbližší zemřelého, je povinnou součástí obleku kravata. Pokud patříte mezi širší rodinu či známé, můžete zvolit i tmavé džíny, doplněné o košili. Rozhodně nikdy neuděláte chybu černým či tmavým oblekem a bílou košilí.

Děti

U malých dětí se oblečení na pohřeb tolik neřeší, ale opět tím projevujeme úctu, a tedy i u dětí se snažíme dress code dodržet, Ty nejmenší děti oblečeme do neutrálních tmavších barev. Starší děti pak kopírují dress code dospělých – dívky vhodné tmavé šaty, chlapci tmavý oblek. Nejdůležitější je vyvarovat se veselým barvám a nedávat oblečení s obrázky.

Pohřeb a počasí

Co si obléct na pohřeb v horku? Zde to mají jednodušší ženy, které si vezmou vhodné šaty. U mužů je nutné dodržet dlouhé kalhoty a košili, u které můžeme zvolit krátké rukávy. Naopak v zimě je nutné zvolit teplé oblečení doplněné o vhodný kabát či bundu.

Smuteční květiny

Kromě oblečení u pohřbu věnujeme pozornost i smutečním květinám, které je vhodné přinést. Více o etiketě květin na pohřbu si můžete přečíst v článku o smutečních květinách.

Tradičními květinami jsou lilie, gerbery, růže, karafiáty a chryzantémy. Pokud však víte, jaké květiny měl zesnulý rád, můžete zakoupit právě ty. Počet květin volíme vždy sudý, kdy sudý počet má zahnat osamělost mrtvých. V případě, že zemře mladý člověk, můžeme zvolit jednu květinu jako symbol mladého života, který vyhasl moc brzy.

 

Křest, svatba, pohřeb - jak se obléknout

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!