Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Antigenní testy / foto: shutterstock

Firmy musejí opět musí své zaměstnance pravidelně testovat. Antigenní testy pro úřady nakoupil i stát

S pandemií koronaviru se celý svět potýká již dva roky. Naděje, že covid-19 zmizí, se již rozplynula. Ani očkování, ke kterému upínaly naděje lidstva, nedokáže šíření nákazy zabránit.

Podle současných informací ale výrazně snižuje riziko těžkého průběhu, v nemocnicích tak končí menší procento pacientů vyžadujících intenzivní péči než před zahájením vakcinace. Mnoho lidí navíc získalo protilátky proděláním nemoci. V Česku a mnoha dalších zemích proto nejsou opatření tak tvrdá jak minulou zimu. Namísto omezení pohybu osob a uzávěr obchodů a služeb se stát vydal cestou důsledného testování.

Testování na covid-19

Omikron se dokáže šířit bleskovou rychlostí

Pro mutaci omikron, která se objevila na sklonku minulého roku v Africe, je charakteristická vysoká nakažlivost. Prozatím se zdá, že je u omikronu v porovnání s deltou, kterou již v podstatě vytlačil, výrazně nižší smrtnost, vládní činitelé na celém světě však po předchozích zkušenostech raději neponechávají vývoj situace náhodě. Drastická omezení tentokrát díky relativně vysoké proočkovanosti zatím na pořadu dne nejsou. Trvá ale nutnost prokazovat se kvůli přístupu k mnohým službám a aktivitám covid pasem. Pro zábavu a k najedení se v restauraci je třeba vakcinace nebo prodělání nemoci v posledním půl roce. V práci zase čekají všechny zaměstnance bez rozdílu dvakrát týdně povinné antigenní testy. Ty jsou povinné, pracovník, který se otestovat odmítne, má být nahlášen hygieně.

Krevní test

Povinnost testování zaměstnanců se vztahuje na všechny firmy, samostatné živnostníky, jednatele společností. Výjimkou není ani státní sektor

Podle aktuálních pravidel se musí zaměstnanci testovat dvakrát týdně. Využívat se mají antigenní samotestovací sady. Ty jsou sice méně přesné než PCR, nezatěžují ale odběrová centra a laboratoře. Zaměstnanec je povinen testování strpět, zaměstnavatel zase musí zajistit antigenní testy, vést evidenci provedených testů a zasílat hygieně seznam pozitivně testovaných osob. Tuto povinnost nemají pouze soukromé firmy, ale také státní úřady. Státní správa hmotných rezerv proto nakoupila další dva miliony testovacích sad. Jelikož bylo tentokrát jedním z požadavků dodání testů do 21. ledna, z oslovených 45 firem předložily nabídku pouze dvě. Zakázku získala firma Masanta, která nabídla antigenní testy za 17 korun za kus a zajištění dopravy. Zaměstnavatelé v soukromém sektoru musí antigenní testy zajistit sami. V lékárnách je mohou jednotlivé sady pořídit již za několik desetikorun, při odběru větších sad nebo celých palet je cena opravdu výhodná. To ocení zejména větší provozovny, které budou v nejbližších týdnech testovat dvakrát týdně několik stovek zaměstnanců.

K tomuto článku není otevřena diskuze