Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Lama jako domácí zvíře / foto: shutterstock

Lama jako domácí mazlíček? Nudit se nebudete

Říkáte si, že psi nejsou dostatečně nároční domácí mazlíčkové a že s papoušky se budete nudit? Tak si pořiďte lamu! Tento netradiční domácí mazlíček je rozhodně společníkem, se kterým nudu nepoznáte.

Nejen v zoologických zahradách

Možná kvůli tomu, že se s lamou setkáváme pouze v zoologických zahradách se domníváme, že toto netradiční zvíře nemůžeme chovat v domácích podmínkách. Jenže opak je pravdou. Jelikož jsou tato zvířata zvyklá na opravdu drsné podmínky, místo krav nebo koz je můžete chovat vzadu v zahradě i vy, a to po celý rok. A když je navíc budete hezky cvičit, může se z lamy stát dokonce užitečný společník, který pomůže s přepravou dítěte nebo nějakým nákladem.

Horská lama
Horská lama – Zdroj: Shutterstock.com

V České republice je na zahradách, respektive v chovech spíše unikátem, ovšem v západní Evropě se jedná o zcela tradičního domácího mazlíčka. Chovány jsou zde spíše jako společenské zvíře čili jejich užitečná stránka se dostává do pozadí.

Lama toho nevyžaduje mnoho

Jak už bylo zmíněno, lamy pochází z příliš drsných podmínek, což znamená jediné – v našem klimatickém pásmu se budou mít jako v bavlnce. Zejména když lamám dopřejeme to, co mají rády. Není to nic, co by u nás nebylo k sehnání, libují si zejména v kvalitním seně a za doplněk stravy považují především mrkev, okopaniny nebo různé jádroviny. Nemusíte se obávat ani kousků pečiva, které však podávejte pouze s rozvahou.

Krotká stvoření, která se vám omotají kolem prstu

I když by se zdálo, že lamy umí být i velmi nebezpečnými zvířaty, ve skutečnosti mluvíme o velice krotkých stvořeních, která si snáze omotáte kolem prstu. Velmi rády za svými chovateli chodí, dokonce ochotně spolupracují s veterináři, pokud je to zapotřebí. A jelikož jsou prakticky bez hlasových projevů, nikoho neruší.

Mimochodem, věděli jste, že lamy jsou stejně dobrým hlídačem jako psi? Mají totiž naprosto dokonalý sluch a zrak. A jejich bystrá povaha jenom nahrává do karet.

 

Zdroj:

https://www.ireceptar.cz/zvirata/lama-30001114.html

Lama jako domácí mazlíček? Nudit se nebudete

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!