Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Singltrack / foto: shutterstock

Singltrack – adrenalinová jízda na horském kole má stále více příznivců

Milovníci horských kol se nenechají odradit ani příchodem podzimu. I v sychravém počasí vyrážejí plně vybavení na sjezdové tratě v přírodě, kterých je v Česku čím dál tím více. Navštivte i vy některý z nich, nebudete litovat!

Singl track, singltrack či singltrek

Všechny výše uvedené názvy jsou synonymy pro sjezdovou trať zakomponovanou do přírodního prostředí. Zpravidla se trasy budují v lesech či na sjezdovkách v lyžařských areálech, které nemají v létě využití. Singltrek je počeštěný název pro sjezdovou trasu širokou akorát na jízdu pouze jednoho kola - proto je v názvu slovo „singl“.

Singltracky je možné rozdělit podle toho, zda je třeba před samotným sjezdem vystoupat na vrchol stezky svépomocí nebo s využitím lanovky, která bikerům ušetří nějaké síly.

Singltrack
Singltrack – Zdroj: Shutterstock.com

Vybavení pro bikery

Nejdůležitějším vybavením pro absolvování sinlgtracku je horské kolo, přilba a případně rukavice. Vhodným kolem pro jízdu po singltrack je tzv. trailové kolo. Milovníci singltracků zpravidla do kola investují a pořídí si kolo celoodpružené. Pokud si chcete jízdu po singltracku vyzkoušet či jste občasní návštěvníci, sjezd můžete absolvovat s jakýmkoli horským kolem.

Pokud nejste vlastníci horského kola, nezoufejte. Některé areály nabízí možnost zapůjčení kola vhodného horského kola pro danou dráhu.

Kromě přilby, bez které by byla jízda v přírodním prostředí opravdový hazard se zdravím, je další vybavení zcela na vašem uvážení. Důležité je nepodcenit také oblečení. Trasy singltracků se nacházejí v horském prostředí, kde se počasí může rychle změnit, proto buďte raději připraveni na jakékoliv podmínky.

Biker
Biker – Zdroj: Shutterstock.com

Singltrack v Česku

A kam na singltrack vyrazit v České republice? Nejznámější areály se nachází například v Novém Městě pod Smrkem, v Novém Městě na Moravě a v Jeseníkách, tzv. Rychlebské stezky. Řada webů nabízí seznam singltracků a bikeparků napříč celou republikou. Tyto seznamy zpravidla uvádějí podrobné informace o náročnosti tras a zázemí pro návštěvníky.

Než na singltrack vyrazíte, raději si zkontrolujte aktuální otvírací dobu a ověřte si, zda se na daných stezkách nekoná nějaký závod. Zároveň zjistěte aktuální předpověď počasí či počasí v místě pomocí webkamer, ať nejste po příjezdu zaskočení a užijete si jízdu plnou adrenalinu plnými doušky.

 

Zdroje:

https://www.singltrek.cz/

https://www.kudyznudy.cz/aktuality/trinact-tipu-na-nejlepsi-singltreky-a-bikeparky

https://www.betarena.cz/rubriky/sportovni-clanky/seznam-nejlepsich-single-trailu-v-cr-mapy_6043.html

Singltrack – adrenalinová jízda na horském kole

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!