Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Kriminální případ / foto: shutterstock

Odkryjte skutečné zločiny v některém z krimi podcastů

Svým způsobem zločiny vzbuzují zájem v každém z nás. Přes smyšlené detektivní filmy a seriály jsme se v posledních letech dostali ke sdílení dokumentů a reálných výpovědí aktérů skutečných zločinů až ke vzniku mnoha krimi podcastů.

Opravdové zločiny

Lucie Bechynková a Barbora Krčmová, kolegyně moderátorky z Evropy 2, rozjely v roce 2020 podcast „Opravdové zločiny“, ve kterém zprvu 2 × týdně přinášely zajímavosti ze světa zločinu. O rok později zvítězily se svým pořadem v soutěži Podcast roku. Své prvenství obhájily i v letošním roce a od začátku vysílání ušly dlouhou cestu. Lucie vydala již tři knížky, jednu ve spolupráci s věhlasným kriminalistou Janem Štočkem. Své posluchače a fanoušky Opravdových zločinů označují za „zločinožrouty“ a připravují trička a mikiny s vtipnými popisky odkazujícími na probírané zločiny. Pro někoho může být rušící časté vtipkování a odlehčování popisovaných případů, ale takhle to zkrátka holky cítí, a možná i proto se jim stále tak daří.

Ozbrojený zločin
Ozbrojený zločin – Zdroj: Shutterstock.com

Insta Crime podcast

Jak už název napovídá, tento podcast navázal na činnost úspěšného true crime instagramu. Rozjela jej Tereza Prošková, která má své zkušenosti se zločinem i díky svému vzdělání a zaměstnání. Věnuje se převážně případům z 90. let a v nedávné době k sobě přizvala i Petru Macháčkovou a společně přináší zajímavé informace o hrůzných událostech minulosti. Oproti prvnímu jmenovanému vás může podcast potěšit kratší délkou a orientací na české případy i absencí neočekávaných výbuchů smíchu.

Vražedné psyché

Slovenský true crime podcast je vedený zcela odlišnou formou než dva přechozí. Richard Mažonas je stejně jako jmenované moderátorky nadšencem do rozkrývání a odhalování příběhů skutečných zločinů. Jeho výhodou a hlavním tahákem podcastu se navíc stává jeho dědeček, dlouholetý soudní znalec z oblasti psychiatrie, MUDr. Svetozár Droba. Díky skutečnosti, že vede rozhovor o zločinech se svým vnukem, působí navzdory svému zaměření pořad lehce a srozumitelně a přináší zajímavé náhledy od člověka, který s mnohými pachateli přišel do styku osobně a pyšní se dlouholetými zkušenostmi.

Vražedná zbraň
Vražedná zbraň – Zdroj: Shutterstock.com

Kriminálka

Známým českým detektivním případům, které probírá se skutečnými vyšetřovateli kauz, se věnuje ve svém podcastu Kriminálka moderátor a novinář Mirek Vaňura. Pragmatický novinářský přístup je při poslechu znát, ale díky prokládání rozhovory s kriminalisty, záznamy hovorů i výslechů, přináší opět odlišný pohled na skutečné zločiny. Zajímavým způsobem se posluchač dostane do zákulisí vyšetřování a s napětím čeká na šťastný konec, který ale většinou bohužel nepřijde.

S true crime podcasty se za poslední dva, tři roky doslova roztrhl pytel. Zkuste si vybrat z našeho výčtu, nebo rovnou dejte alespoň poslechem jednoho dílu šanci všem. Každý to dělá jinak a všichni to umí dobře, tak na slyšenou.

 

Zdroje: https://dvojka.rozhlas.cz/kriminalka-8287404

https://vrazednepsyche.podbean.com/

https://ceskepodcasty.cz/podcasty/krimi-pribehy

https://www.zlocinozrouti.cz/p/kniha-opravdove-zlociny

 

Odkryjte skutečné zločiny v některém z krimi podcastů

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!