Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Slastné vstávání / foto: shutterstock

Vstávejte s radostí a překonejte ranní únavu

Také vstáváte ráno unavení, bez energie a chuti do práce? Byla jsem na tom podobně, dokud jsem si neosvojila jednoduchý rituál, jak si ráno zpříjemnit a těšit se z nového dne. Poradím vám, jak na to.

Ranní meditace pro pomalé probuzení

Pokud jako já patříte mezi ty, kteří nejsou schopni vstát na první zazvonění budíku, nevadí. Místo toho, abyste zvonění jen posunuli a znovu spali dál, zkuste přinutit svou mysl k přemýšlení. Zůstaňte v posteli, nechte zavřené oči, ale zkuste se nepropadnout znovu do spánku. Místo toho si představte, jak by mohl vypadat váš den. Představujte si ho pozitivně a zapřemýšlejte, na co se ten den těšíte. Vynechte negativní myšlenky a úkoly, do kterých se vám nechce. Hledejte to pozitivní. Anebo jen tak ležte a nechce svou mysl bloudit samotnou, zkrátka meditovat. Jen pozor, ať se znovu neusnete.

Ranní meditace
Ranní meditace – Zdroj: Shutterstock.com

Protáhněte si tělo

Protáhnout tělo si můžete na zemi v ložnici, nebo klidně ještě v posteli. Mně pomáhá zacvičit si jógový pozdrav slunci. Můžete klidně ale zkusit jen tzv. „líné“ protahování v posteli. Posaďte se do tureckého sedu, zakružte hlavou na jednu i na druhou stranu, pěkně pomaličku, ať se vám netočí. Pak si klekněte a protáhněte trup. Udělejte kočičí hřbet a pěkně se vyhrbte a pak zase naopak. Ve stoje pak můžete zkusit předklon s tím, že nebudete na nic tlačit. Zůstaňte v předklonu delší dobu a nechte tělo, ať se protáhne k zemi vlastní vahou.

Ranní protažení
Ranní protažení – Zdroj: Shutterstock.com

Studená sprcha rychle vzpruží

Ranní sprcha vás rychle probere a skvěle nastartuje energii na celý den. Začít můžete teplou nebo vlažnou vodou, ale poté teplotu vody snižujte. Zkuste vydržet chvíli i pod studenou sprchou. Vaše tělo skvěle prokrví, poté vám bude teplo a pryč bude ospalost a únava. Navíc tím posílíte svou imunitu.

Bez snídaně to nejde

Dopřejte si pořádnou snídani. V zimě a v chladných dnech na jaře a na podzim se doporučuje konzumovat teplou snídani, nejlépe ovesné kaše apod. Pokud nemáte čas si je připravovat nebo na ně nemáte chuť, udělejte si snídani, na jakou jste zvyklí – buchtu, sušenky, müsli, nebo i snídani na vidličku. Nezapomeňte k ní však vypít šálek horkého nápoje, ať už je to čaj, kakao nebo káva. Dopřejte si také po snídani sklenici vody, ideálně s citronem. Tělo potřebuje po ránu doplnit živiny a energii po nočním půstu. Můžete tak pociťovat nejen hlad, ale i žízeň. Neodpírejte tělu, o co si říká. Bude s vámi pracovat po celý den.

Zdravá snídaně
Zdravá snídaně – Zdroj: Shutterstock.com

Barvy a vůně vás povzbudí

Zpříjemněte si den tím, že si obléknete, v čem se cítíte dobře a co se vám líbí. Pokud místo šedé, černé nebo hnědé sáhnete po pestrých barvách – klidně i jen u doplňků, jako je šátek, bude váš den hned veselejší. Dobrou náladu podporují i vůně. Aromaterapie je mocná čarodějka. Navoňte se oblíbeným parfémem, nebo počkejte až do práce. Pokud máte možnost, zapalte si aroma lampu a nakapejte do ní svou oblíbenou vůni. Ideálně s citrusy – ta povzbudí mysl a zvedne vám náladu.

 

Zdroj:

https://www.justnahrin.cz/aktuality/jak-si-zprijemnit-rana-i-kdyz-je-moc-nemusite

Vstávejte s radostí a překonejte ranní únavu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!