Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Petr Fiala / foto: shutterstock

Jak se stát vrcholným politikem?

Vrcholným politikem se člověk nestane ze dne na den. Jako je tomu s každým povoláním, je třeba zaprvé, mít určité vlastnosti a zadruhé, snažit se o to. Podobně jako je k dosažení svatosti člověka třeba milosti boží a zadruhé, spolupráce tohoto člověka s touto milostí. Ale to jsme někde úplně, úplně jinde. Co je tedy třeba ke vstupu do vrcholové politiky?

Zaprvé. Musíte umět bez mrknutí oka převléct kabát, když se to hodí. Nesmíte to samozřejmě dělat každý den, to by neprošlo. Ale musíte umět zcela přesvědčivě v jednom období tvrdit něco a v jiném období, když je to pro vás výhodné, něco úplně jiného. A nesmíte se u toho červenat. Tohle je pro vrcholného politika nejdůležitější vlastnost. Dokud se to nenaučíte, vrcholným politikem nebudete.

Zadruhé. Musíte umět oslovit lidi. Římané před dvěma tisíci lety vyučovali rétoriku a měli úspěšné oslovení lidí jako vyučovací předmět. Trochu se tomu podobá to, jak dnešní gymnazisté svým spolužákům prezentují referáty, ale oproti Římanům je to jen bídný odvar. Každopádně: vytlačit ze sebe plamennou řeč na jakékoliv téma v jakoukoliv chvíli je další důležitou vlastností špičkového politika. Ideální je vyzkoušet si nejprve zaujatě a s vervou tvrdit nějakou tezi a po chvíli přesvědčivě hovořit o pravém opaku. Když tohle dokážete, hodně jste se posunuli k cíli.

Zatřetí. Buďte předsedou něčeho, třeba spolku zahrádkářů nebo nějakého sportovního klubu. Časem vstupte do nějaké politické strany. Vyzkoušejte si, jak se kamarádit s ostatními členy a přesvědčit je, že právě vy jste ten pravý vůdce. Naučte se říkat jim, co chtějí slyšet, ale nemít přitom žádnou zodpovědnost. Když budete přemýšlivý a pracovitý, záhy zjistíte, že jste si osvojil celou řadu dovedností jako vetřít se do přízně kohokoliv, potopit někoho aniž by si ostatní mysleli, že za do můžete, zajistit si pro sebe obecní benefity tak, aby vám to vůči ostatním prošlo.

Začtvrté. Západní svět neovládají politici, ale ti, co stojí za nimi. I když se náhodou miliardář stane politikem, stejně musí poslouchat bankéře nebo ty, kteří přidělují dotace na základě nějaké ideologie a je úplně jedno, jestli na základě ideologie zelené, hnědé, černé nebo rudé. Tedy, chcete-li nahoru, pečlivě plňte veškerá přání těch neviditelných bohatých a mocných. Když vás požádají o cokoliv, cokoliv udělejte a nepřemýšlejte o tom, jestli je to dobré pro lidi nebo není anebo že se vám to hnusí. Když to budete dělat dlouho, pečlivě a spolehlivě a nenamácháte se do něčeho, co bylo přes čáru, časem dostanete nabídku „postoupit směrem vzhůru“.

Může dnes slušný člověk usilovat o to, stát se vrcholným politikem? Před Sametem stačilo našprtat se základní teze Marxismu – Leninismu a pak opakovat pár frází. Spousta tehdejších špičkových odborníků se za Socialismu jen naučila „mít rudou knížku a občas potvrdit vedoucí roli Strany“ a jinak si hleděli svého oboru, kterému rozuměli a který skvěle rozvíjeli. Dnes už to nejde. Dnes už musíte opravdu myslet jako oni, abyste se mezi ně dostali.

Ale Boží mlýny melou a všichni nakonec sklidí to, co zaseli. Každý nakonec musí zemřít a výsledný pocit, který postupně vzniká jeho životem, si odnese na věčnost. Právě tu výslednou radost a harmonii anebo naopak strach z odhalených vlastních podvodů a nezřízený vlčí hlad pak bude celou věčnost zakoušet.

 

 

zdroj: www.youtube.com

 

Anketa

Jak se stát vrcholným politikem?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!