Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Občanský průkaz / foto: Al Serov / Shutterstock.com

Rušení rodného čísla v občanském průkazu. Je to skutečně nutné? A kolik to bude stát?

Novela zákona o občanských průkazech z roku 2021 přinese od 1. ledna 2025 zrušení rodných čísel v občance.

Původně se tak mělo stát na začátku příštího roku. Samotný zákon o nahrazení rodných čísel byl schválený vládou již v roce 2009. Místo toho každý dostane identifikační číslo. Rozhodnutí padlo s ohledem na zákon o zpracování osobních údajů.

Proč se ruší rodná čísla v dokladech

Zákon o zpracování osobních údajů je důvod, proč se rodná čísla odstraní z dokladu totožnosti. Má to zabránit jejich padělání a chránit soukromí vlastníka průkazu. K samotnému rušení rodných čísel nedochází, pouze budou odstraněna z dokladů, nicméně do budoucna se počítá s utlumováním používání rodných čísel. Například ve zdravotnictví by rodná čísla měl plnohodnotně nahradit číselný identifikátor do roku 2030.

Rodné číslo doposud obsahuje datum narození i informaci o pohlaví. Identifikátor takové informace v sobě již neponese. Mělo by se jednat o unikátní vygenerované číslo, ze kterého nebude možné tyto informace vyčíst.

Nový občanský průkaz
Nový občanský průkaz – Zdroj: Shutterstock.com

Na kolik přijde tato poměrně složitá procedura

Odhady na finanční náročnost celého procesu na přejití z rodných čísel jsou skutečně astronomické. Odhaduje se, že celková cena procesu se bude pohybovat přes padesát šest miliard korun. Zákonodárci se ohrazují tím, že o rozhodnutí byly veškeré oprávněné instituce informovány dostatečně dopředu a měly tak dostatek času se na proces připravit.

Rozhodnuto bylo, ale vyvolává to vlnu odporu

Instituce, společnosti, firmy i řadoví občané České republiky se bouří. V dnešní době, kdy je státní schodek téměř 120 miliard a vláda přináší jedno úsporné opatření za druhým. Úsporná opatření, která zdražují služby, potraviny, vlastně vše, aby státní kasa ušetřila a státní dluh se podařilo snížit. A do toho se nyní vynaloží téměř 56,4 miliard na něco, co je dle široké veřejnosti drahá zbytečnost.

Jak se stavíte vy k rušení používání rodných čísel?

 

Zdroj:

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/501742-zruseni-rodnych-cisel-vyjde-na-desitky-miliard-nahradi-je-delsi-identifikator

 

 

 

 

 

Rušení rodného čísla v občanském průkazu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!