Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
dražby majetku / foto: shutterstock

Falešné zprávy o pohádkovém dědictví se šíří po sociálních sítích

Asi všichni bychom uvítali peníze, které by nám jen tak spadly do klína. Když na sociální síti obdržíme zprávu, že jsme zdědili astronomickou částku po zemřelém vzdáleném příbuzném, většina z nás to ignoruje. Jsou ovšem lidé, kteří tomuto nesmyslu uvěří.

Oznámení o tom, že dědíte, rozhodně zprávou na sociální síti neobdržíte

Stále se objevují případy, že jsou lidé oslovováni přes zprávy na sociálních sítích neznámými lidmi s tím, že buď jim mají předat dědictví, nebo že z nich učiní svého dědice. Většina lidí tyto zprávy ignoruje. Někteří se tomu zasmějí v představě, že na tohle někdo naletí, jiní se pohoršují nad tím, jak podvodníci vymýšlejí stále nové a nové způsoby podvodu. Málokoho napadne, že se těmito zprávami někdo nechá ošálit a že jim uvěří. A přeci. Bohužel někteří lidé podlehnou vidině peněz a pak hořce litují.

Nejprve vám pogratulují k získané finanční částce. Následuje krátké povídání a následně vás podvodníci vyzvou k zaplacení poplatku za vyřízení celé záležitosti. Pokud zaplatíte, vyhodíte ty peníze ve své podstatě z okna. Dalším scénářem podvodníků je, že převedou komunikaci na email a následně vás vyzvou k zaslání platebních nacionálů prostřednictvím jejich formuláře pro zaslání financí. Když vás vyzvou, abyste se přihlásili k bankovnímu účtu pro ověření, je to poslední krůček k tomu, aby vám podvodníci ,,vyluxovali“ účet.

Chraňte si své úspory před podvodníky
Chraňte si své úspory před podvodníky – Zdroj: Shutterstock.com

Proč někteří lidé naletí?

Ono to všechno ale znělo věrohodně. Oni psali tak, že to dávalo smysl. Tyto a další věty slýchávají policisté, když s poškozenými následně sepisují trestní oznámení na neznámého pachatele pro podvod. Návratnost ztracených financí je ale bohužel téměř nulová. Vypátrat pachatele se většinou nepodaří a oni si naprosto v klidu dál rozesílají podvodné zprávy.

Nenechte se ošálit, nenechte se okrást

Hlavní heslo, kterým byste se při užívání sociálních sítí a v životě všeobecně měli řídit, je to, že je nutné používat hlavu. Nikdo vám nedá nic jen tak, a pokud něco takového někdo slibuje, je to jen podvodné jednání ve snaze připravit vás o peníze.

 

Zdroj:

https://www.mesec.cz/clanky/nebezpecne-e-maily-a-sms-co-hrozi-u-podvodnych-zprav-jak-se-muzete-branit/

Falešné zprávy o pohádkovém dědictví se šíří po sociálních sítích

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!