Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pálení bobkového listu / foto: shutterstock

Proč je dobré pálit bobkový list? Provoní byt a uklidní nervy po náročném dnu

Bobkový list je v kuchyni nezbytný. Jenže nabízí mnohem širší využití. Proč je dobré si ho zapálit doma? Své o tom věděly už naše babičky.

Bobkový list je oblíbeným druhem koření, bez kterého se v české kuchyni neobejdete. Vyniká pro svou výraznou vůni a chuť, která pozvedne pokrm na kulinářský zážitek. A právě díky aroma se používá i v léčitelství. Pokud zapálíte bobkový list, můžete se těšit na řadu pozitiv.

Bobkový list se hodí nejen na vaření
Bobkový list se hodí nejen na vaření – Zdroj: Shutterstock.com

Jednoduchý proces aneb jak zapálit bobkový list

Jednoduché, snadné, a přitom tolik účinné. Stačí vzít suchý list a v nehořlavé nádobě ho zapálit. Poté je třeba však opustit místnost alespoň na 15 minut. Až se vrátíte zpět, tak vyvětrejte a můžete si užívat v interiéru velmi příjemné aroma, které vás doslova pohladí na duši. Jde o to, že při spalování bobkový list uvolňuje do éteru určité látky, které člověku pomáhají se uvolnit.

Bobkový list však nemá jen zklidňující účinky, ale také působí protizánětlivě. Je skvělým pomocníkem při epileptickém záchvatu. Jeho listy v sobě ukrývají éterické oleje, jako je například eukalyptol, jenž uvolňuje dýchací cesty a pomáhá k relaxaci.

Dopřejte si příjemný relax s vůní bobkového listu
Dopřejte si příjemný relax s vůní bobkového listu – Zdroj: Shutterstock.com

Ničitel negativní energie

Pokud zapálíte bobkový list, tak navodí jedinečný pocit relaxace, jakožto ničí negativní energii v místnosti. Může tak pomoci od špatné energie, do které se počítají také závrať, únava, migréna. Kromě však pragmatického využití má pálení bobkových listů i velmi duchovní přínos. Dle různých esoterických tradic dokáže tento aromatický kouř očistit prostor od negativní energie, tj. dokáže zlepšit celkové proudění energie v domácnosti, jakožto i podpořit klidné a harmonické prostředí.

Účinný odpuzovač hmyzu

Vonný kouř má však i další účinek. Vzhledem k tomu, že se nelíbí například komárům, mravencům, švábům a dalším nevítaným návštěvníkům, je tak účinnou ekologickou variantou chemického odpuzovače. Aby vaše domácnost byla vždy v bezpečí, spalujte bobkový list výhradně v kovové či keramické nádobě.

 

Zdroje:

https://www.ireceptar.cz/zdravi/vykurovani-bobkovym-listem.html

https://chalupari-zahradkari.cz/zajimavosti/proc-palit-bobkovy-list/

Proč je dobré pálit bobkový list? Provoní byt a uklidní nervy po náročném dnu

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!