Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Akné / foto: shutterstock

Jak se stravovací návyky projeví na vaší pleti

Jaké je tajemství krásné a zdravé pleti? Správný jídelníček! Problematická pleť nebo akné často souvisí s nevhodnými stravovacími návyky. Než tedy sáhnete po drahých kosmetických produktech, zkuste změnit svůj jídelníček.

Pokud upravíte svůj jídelníček, můžete tak zabránit některým problémům s pletí, jako je akné nebo třeba vyrážka. Některé potraviny dokáží zpomalit proces stárnutí buněk, a tedy i pokožky. Můžete tak dát třeba sbohem vráskám. Ovšem existují také potraviny, které mají na stav pokožky negativní vliv.

Kromě špatných stravovacích návyků způsobují potíže s pletí také potravinové alergie. Vždy je nutné hledat příčinu a nesnažit se kožní problém pouze zamaskovat pomocí kosmetiky.

Vhodné potraviny 

Pokud vás trápí nějaké problémy s pletí, zařaďte do svého jídelníčku nějaké zdroje zinku, jako jsou například luštěniny a červené maso. Vhodné jsou také potraviny s obsahem selenu, tedy třeba para ořechy nebo celozrnné obiloviny. Kvalitu pleti zlepšuje dále vitamín E, který obsahuje rostlinné oleje, avokádo nebo ořechy. Zdroje beta-karotenu (například žluté, červené nebo oranžové ovoce a zelenina) vaší pleti rovněž prospějí. Jahody, borůvky, maliny nebo ostružiny jsou plní antioxidantů, a proto dokáží zpomalit procesu stárnutí buněk. Na antioxidanty jsou dále bohaté avokádo, granátové jablko, citrusy, špenát, chia semínka nebo zelený čaj. Do jídelníčku je vhodné zařadit ryby, libové maso, vejce, luštěniny, mléčné výrobky. Tyto potraviny obsahují velké množství bílkovin, díky čemuž napomáhají obnově buněk, čímž je zachována pevnost pokožky.

Nezapomínejte na pitný režim

Trh je plný hydratačních pleťových krémů nebo masek, ovšem nejdůležitější je dbát na pitný režim. A to nejen v létě! Ideální je pít čistou vodu. V letních měsících můžete pak sáhnout po vodním melounu, který vaší pleti dodá rovněž potřebné živiny.

Opatrně s cukry

Nadměrná konzumace cukrů má na svědomí nejen obezitu a další zdravotní problémy, ale také například vznik akné. Cukr se podílí mimo jiné na tvorbě kvasinek, což má za následek rozvoj infekce a zanícených pupínků. Nemusíte si nutně dopřávat sladkosti, abyste nadměrně přijímali cukr! Ten totiž najdete také třeba v těstovinách, rýži, bílém pečivu i ovoci.

Čemu se vyhnout? 

Vaší pleti rozhodně neprospěje častá návštěva fastfoodů. Vhodné také nejsou průmyslově zpracované potraviny, přeslazené nápoje, nadměrná konzumace kofeinu, alkoholu nebo kouření. Na stavu pleti se také odráží psychický stav člověka. Proto nezapomínejte odpočívat, relaxovat.

Jak se stravovací návyky projeví na vaší pleti

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!