Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Bolest hlavy / foto: shutterstock

S čím nejčastěji souvisí bolest hlavy?

Bolí vás často hlava? Trápí vás migrény několikrát do týdne, nebo dokonce každý den? A zamysleli jste se někdy nad tím, proč vás tento problém vlastně trápí?

Mnohdy si za nepříjemnou bolest hlavy může člověk sám. S čím nejčastěji migréna souvisí?

Málo pijete

Nezapomínáte dodržovat pitný režim? Pijete celý den takřka jenom kávu a den zakončíte třeba sklenkou vína? Pokud ano, nemůžete se divit, že vás začne bolet hlava! Každý den byste měli svému tělu dodat minimálně dva litry tekutin. Do pitného režimu přitom nemůžete započítávat kávu, alkoholické a slazené nápoje. Ideální je pít čistou vodu, bylinkové nebo ovocné neslazené čaje. Denní příjem tekutin také úzce souvisí s celkovým životním stylem a tělesnou zátěží.

Tekutiny tělu rovněž doplňujete z jídla, například z ovoce, zeleniny nebo z polévek. Rozhodně však pitný režim nepodceňujte! Právě nedostatečný přísun tekutin má na svědomí dehydrataci, a vás tak začne bolet hlava. V extrémním případě můžete zkolabovat a zadělat si na vážnější zdravotní potíže.

Je vám vlastní nezdravý životní styl

Kdo žije zdravě, toho bolesti hlavy často netrápí. Jestli ale pijete alkohol častěji, než je zdrávo, kouříte a pravidelně se nehýbete, dříve či později se u vás objeví zdravotní problémy. Bolest hlavy je jenom jedním z důsledků nezdravého životního stylu. Omezte tedy konzumaci alkoholu, přestaňte kouřit a začněte se hýbat. Hned se budete cítit lépe! Také úprava jídelníčku vám jistě prospěje. Bolest hlavy totiž mohou mít na svědomí třeba těžké a tučné pokrmy. Ovšem také hladovění způsobuje migrénu.

Máte problémy s krční páteří 

Bolest hlavy někdy souvisí s krční páteří. Pokud celý den sedíte u počítače, večer vás může zaskočit migréna. Tomuto problému však můžete zabránit! Stačí správně sedět a občas se při práci u počítače protáhnout. Nenaklánějte hlavu, seďte rovně, monitor počítače umístěte do výše očí. Nezapomínejte na odpočinek – dobré je třeba vstát a projít se po místnosti, případně si zacvičit. Pomoci vám v případě vleklých potíží může fyzioterapeut.

Jste neustále ve stresu a pod tlakem 

Sotva ráno vstanete z postele, jste v jednom kole? Za celý den se kvůli povinnostem nezastavíte? Nemáte ani čas se v klidu najíst? A kdy jste naposledy opravdu odpočívali? Stresu se dnes nevyhne nejspíš nikdo z nás. Ovšem nadmíra stresu člověku bezpochyby škodí. Nese s sebou celou řadu zdravotních problémů – mimo jiné bolest hlavy, ale také třeba srdeční arytmii, riziko infarktu, deprese nebo zažívací potíže. Nezapomínejte proto na odpočinek!

S čím nejčastěji souvisí bolest hlavy?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!