Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Avokádo / foto: shutterstock

Boj proti stárnutí pomocí potravin

Zastavit stárnutí bohužel ještě nikdo neumí. Ovšem zpomalit stárnutí a uchovat mladý vzhled vám mohou pomoci některé potraviny. Co tedy zařadit do jídelníčku?

Základem boje proti projevům stárnutí je zdravý a vyvážený jídelníček bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty. Díky některým potravinám se může zpomalit proces stárnutí buněk a zároveň budete ochráněni před škodlivým působením volných radikálů. Výsledkem je pak krásná a zdravá pleť.

Avokádo

Avokádo je zázrakem pro naší pokožku. Pomáhá, když ho sníme i aplikujeme v podobě masky na kůži. Avokádo obsahuje velké množství vitamínu B, C, E, dále pak mědi, draslíku a omega-3 mastných kyselin. Díky tomu napomáhá hydrataci pokožky a přispívá k tvorbě kolagenu, což působí proti vzniku vrásek.

Lněné semínko

Lněná semínka jsou zdraví prospěšná. Jsou schopná snížit hladinu cholesterolu i cukru v krvi. Bylo také prokázáno, že mohou sloužit jako prevence vzniku rakoviny prostaty či prsu. Protože jsou plné omega-3 mastných kyselin, ochraňují kůži před slunečním zářením a přispívají k hydrataci pokožky, která pak bude jemná a uchová si mladistvý vzhled.

Hořká čokoláda

Hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa prospívá našemu zdraví. Mimo jiné dokáže snížit krevní tlak a pozitivně působí na stav cév. Čokoláda je bohatá na flavanoly, což jsou antioxidanty, které mají schopnost ochraňovat pokožku před slunečním zářením, zároveň ji prokrvovat a hydratovat. Pokud tedy chcete zachovat pevnou, hebkou a hydratovanou pokožku, dopřejte si hořkou čokoládu.

Rajčata

Dalším zázrakem pro naši pleť i zdraví jsou rajčata. Ta obsahují lykopen, díky čemuž slouží jako prevence vzniku kardiovaskulárních chorob či rakoviny. Podle výsledků odborných studií mají rajčata rovněž schopnost chránit pokožku před slunečním zářením a zabraňovat tvorbě vrásek.

Granátové jablko

Granátové jablko patří do skupiny nejzdravějšího ovoce, a to díky vysokému obsahu antioxidantů. Toto ovoce působí protizánětlivě a zároveň jako prevence vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Antioxidanty zabraňují poškození pleti slunečními paprsky, urychlují hojení ran a napomáhají produkci kolagenu, což zpomaluje proces stárnutí pleti.

Zelený čaj

Tento druh čaje je bohatý na antioxidanty, které mají schopnost ochraňovat pokožku před škodlivým působením volných radikálů a zároveň přispívají k obnově poškozených buněk. Pravidelná konzumace zeleného čaje ochraňuje pokožku před negativními dopady slunečního záření.

Dýňová semínka

Díky vysokému obsahu zinku, tryptophanu a polynenasycených kyselin dokáží dýňová semínka zlepšit elasticitu pokožky, urychlit hojení drobných ran, ochránit pokožku před ultrafialovým zářením a působit protizánětlivě i proti tvorbě vrásek. Zinek obsažený v těchto semínkách zmírňuje akné, ekzémy či vypadávání vlasů.

Mandle

Mandle v sobě ukrývají flavonoidy, polynenasycené mastné kyseliny, vápník, železo, draslík, fosfor, hořčík a vitamíny B a E. Bylo prokázáno, že mandle zlepšují kvalitu vlasů, nehtů, pokožky, kostí a zubní skloviny. Mandlový olej působí protizánětlivě, a tak napomáhá hojení ran, pomáhá při akné či ekzému.

Červená řepa

Protože červená řepa obsahuje kyselinu hyaluronovou, přispívá k ochraně buněk a omlazení pokožky. Kromě toho dokáže řepa očistit krev, zlepšit funkci jater, žaludku a cév. Má silné antioxidační účinky a posiluje imunitní systém. Zajistí pružnost, lesk a zdravý vzhled naší pleti, našim vlasům i nehtům.

 

Boj proti stárnutí pomocí potravin

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!