Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Vrtačka a zubařka / foto: shutterstock

Jaké potraviny jsou podle zubařů zkázou pro naše zuby?

Krásné zdravé zuby jsou jistě snem každého z nás. Velkou roli na kvalitě našeho chrupu hraje genetika, ještě větší podíl má však naše osobní péče o zuby. Dále způsob a frekvence čištění, prevence a to, co jíme.

Musli tyčinky

Mnozí z nás věří, že pokud si dají na svačinu tuto pochoutku, udělají něco pro své zdraví. Pro zuby jsou však tyto tyčinky přímo pohromou, neboť obsahují mnoho cukru a zároveň jsou lepivé. V praxi to vypadá tak, že zbytky tyčinky uvízlé v zubech je přímo oblepí a cukr má možnost zuby poškozovat a podpořit tvorbu zubního kazu. Tuto domněnku potvrdil i výzkum u pacientů, u kterých ze zvýšil výskyt zubního kazu poté, co nahradili svůj oběd právě těmito tyčinkami.

Voda s citronem 

Tento oblíbený nápoj je sice vyhlášený jako účinný detoxikační prostředek a pijí ho hlavně ženy toužící po štíhlé postavě, avšak zubům vůbec nesvědčí. Kyselina obsažená v citronu totiž ničí zubní sklovinu a napomáhá vzniku zubního kazu. Pokud si tento nápoj nedokážete odepřít, pijte ho alespoň při jídle, které částečně kyseliny zneutralizuje.

Raději čokoládu než karamel

Cukrovinky a tyčinky s karamelovou náplní jsou sice lahodné, ale dokáží se vklínit do mezizubních prostor a způsobit demineralizaci zubní skloviny. Narušení skloviny pak zvyšuje riziko zubních problémů, hlavně kazů. Pokud nedokážete odolat touze po sladkém, sáhněte raději po čokoládě. Ta se v ústech roztaví se slinami, ze zubů se snadněji dostane a nelpí na nich.

Alkohol jedině s dostatečným množstvím vody

Snad každý, kdo to občas přehnal s alkoholem, zná ranní pocit suchých úst, kterého se nezbavíme ani po vypití několika sklenic vody. Takzvaný "sušák", neboli dehydratace úst nás při nadměrné konzumaci zbavuje slin, které chrání ústní dutiny a vytváří v ní přirozené prostředí. Tím se zvyšuje hlavně riziko paradentózy. Pokud si tedy dopřáváte více jak jednu skleničku alkoholického nápoje, dbejte na zvýšený přísun čisté vody a podpořte hydrataci organismu.

Pozor na popcorn 

Zubaři se často setkávají ve svých ordinacích s pacienty, kteří mají problém s infekcí dásní způsobenou právě kvůli časté konzumaci popcornu. Jeho ostré šlupky mají tendenci uvíznout pod zuby. Zaseknou se do dásní a naruší je, čímž dají volný průchod bakteriím, které se tam usazují a množí.

Tvrdé bonbony a lízátka jako pohroma zubních ordinací

Všichni zubní lékaři se shodli na tom, že absolutně nejhorší věc pro zuby jsou tvrdé bonbony a lízátka. Nejen že jsou plné cukru, který všeobecně zubům škodí, zároveň často způsobují nalomení nebo odštěpení zubní skloviny jako následek kousání do tvrdého bonbonu. Místo tvrdých bonbonů lékaři doporučují žvýkání žvýkaček bez cukru, které ještě jako bonus osvěží váš dech.

Jaké potraviny jsou podle zubařů zkázou pro naše zuby?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!