Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Medvědí česnek v kuchyni / foto: shutterstock

Síla medvědího česneku pro zdraví i skvělou chuť

Pokud jste v poslední době viděli skupinky lidí trhat zelené listy na krajích lesů, podél potoků nebo ve vlhkých porostech, nejspíš se jednalo o významnou bylinu s mnoha prospěšnými vlastnostmi - o medvědí česnek.

Kdy a kam na medvědí česnek?

Tato léčivá bylina roste ve vlhčích, spíše stinných místech, kde vytváří typické velmi bohaté porosty. Nejčastěji ji najdeme v listnatých lesích, kolem potoků, na úpatích svahů. Většinou se vyskytuje hned zkraje jara, s prvními slunečními paprsky, v teplejších lokalitách se s ní klidně můžeme setkat už i na konci února.

Pozitivní účinky na naše zdraví

Medvědí česnek skvěle funguje na detoxikaci našeho organismu. Zvláště na jaře je proto dobré zařadit jej do plánovaného detoxikačního programu. Důležité je konzumovat česnek čerstvý, sušením totiž ztrácí své detoxikační vlastnosti. Můžete ho například zařadit k oblíbenému ovoci a zelenině a připravit si vynikající osvěžující koktejl.

Kromě detoxikace medvědí česnek představuje účinnou prevenci proti kardiovaskulárním chorobám, působí pozitivně na krevní tlak a hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Umí si poradit s plísněmi či mykózami, působí také antibioticky a antioxidačně, proto je doporučován i při chřipce či nachlazení.

Medvědí česnek v kuchyni

Použití medvědího česneku při přípravě jídel je velmi rozmanité. Kromě již zmiňovaného koktejlu si můžete například samotnými listy obložit chleba namazaný máslem a hned máte chutnou a zdravou svačinu. Nadrobno nasekané listy se hodí jako dochucovadlo pro různé omáčky, polévky, rizota, skvěle chutná jako posyp na brambory. Pokud máte rádi špenát, zkuste ho pro změnu připravit z čerstvých listů medvědího česneku, určitě budete překvapeni jemnou a originální chutí. Velkou výhodou medvědího česneku je také to, že po jeho konzumaci není tolik cítit jako česnek klasický.

Nesplést s konvalinkou!

U medvědího česneku se sbírají především listy, které se poté dál zpracovávají. V nekvetoucím stavu je možné zaměnit rostlinu za konvalinku, opravdu jsou si listy těchto dvou rostlin velmi podobné. Doporučuje se tedy sběr pouze bylin v kvetoucím stavu, kdy bezpečně poznáme, o jakou rostlinu se jedná. Pro ověření se ještě doporučuje promnout list v prstech, u medvědího česneku poznáme charakteristickou česnekovou vůni, a ta je nezaměnitelná.

Síla medvědího česneku pro zdraví i skvělou chuť

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!