Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Pampelišky / foto: shutterstock

Jak dokáže léčit obyčejná pampeliška

Pampelišku (nebo také smetánku) lékařskou mnozí z nás považují za plevel a tak trochu obyčejnou rostlinku. Obyčejná však není ani náhodou! Má celou řadu zdraví prospěšných účinků na lidský organismus.

Pampeliška patří bezpochyby mezi užitečné bylinky. Má hned několik prokázaných pozitivních účinků na lidské zdraví. Hodí se zejména pro detoxikaci organismu. Využít lze celou rostlinu – od kořene až po květ. Čerstvé listy jsou bohaté na vitamíny, minerály a stopové prvky. Ne nadarmo má pampeliška přízvisko „lékařská“. Jak již bylo zmíněno, pampeliška dokáže tělo pročistit – čistí krev i orgány. Přispívá ke snížení krevního tlaku i hladiny cholesterolu v krvi. Květy pampelišky představují účinnou pomoc při onemocnění dýchacích cest, chřipce i angíně. Napomáhají odkašlávání a působí jako prevence vzniku nemocí dýchacího ústrojí. Z květů rostliny se nejčastěji připravuje med nebo sirup.

 

Listy obsahují velké množství vitamínu A, B, C a D, dále pak vápník, draslík a křemík. Čerstvé listy pampelišky můžete přidat třeba do salátu. Mají lehce nahořklou chuť, podobně jako čekanka. Listy dokáží zlepšit funkci jater, ledvin a zažívacího ústrojí. Dále je vhodné využití pampeliškových listů v případě kožních problémů, jako je například ekzém nebo akné.

Kořen rostliny je rovněž bohatý na vitamíny a minerály. Užívá se především při problémech s trávením a onemocněním žaludku. Pomáhá také ulevit při zánětech žaludku. Právě kořen má nejlepší detoxikační vlastnosti – dokáže z lidského těla odbourat jedy, které se v něm usazují například v důsledku konzumace alkoholu, užívání návykových látek nebo kouření. Pampeliška je proto výborným prostředkem pro regeneraci jater a ledvin. Kromě již zmíněných zdravotních benefitů dokáže pampeliška dále rozpustit ledvinové a močové kameny. Mírní také otoky a bolesti, včetně těch menstruačních. Pozitivně působí na stav kostí, chrupavek a lymfatických uzlin.

Využití pampelišky

Čaj – Velmi jednoduchá je příprava pampeliškového čaje. Lze připravit z listů i květů, které přelijeme vroucí vodou a necháme asi 10 minut louhovat. Poté scedíme a pijeme.

Odvar – Z kořene lze připravit odvar. Kořen nakrájíme na malé kousky, povaříme ve vodě a necháme zhruba patnáct minut louhovat. Poté scedíme a popíjíme, zejména při pálení žáhy, ekzémech nebo zácpě. Zároveň tento odvar detoxikuje játra.

Med – Pampeliškový med vyráběly již naše babičky. Květy se spaří vroucí vodou, přidá se citrónová šťáva a směs se povaří. Následně odstavíme z plotny, přikryjeme a necháme přes noc stát. Poté přidáme cukr a vaříme do té doby, než vznikne hustý sirup.

PestoZ listů pampelišky si můžete snadno připravit pesto, které se hodí především do salátů.

Káva – jakousi náhražku kávy si připravíte z kořene pampelišky. Kousky kořene upečte v troubě, následně rozemlete na „kávu“. Připravený nápoj vás dokáže povzbudit a zároveň je vhodný při detoxikaci.

Jak dokáže léčit obyčejná pampeliška

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!