Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Starý muž / foto: shutterstock

Co urychluje stárnutí? Nedostatek spánku, stres i lenost

Dnes se asi většina z nás snaží nějakým způsobem zpomalit proces stárnutí, ať už složením jídelníčku, cvičením, nebo za pomocí kosmetických produktů či plastické chirurgie. Ovšem jsou zde věci, které stárnutí urychlují.

Nevhodný jídelníček

Stravovací návyky ovlivňují proces stárnutí. Ten zbytečně urychlí například alkohol, káva, sůl, cukry nebo tuky. Nevhodné jsou tedy třeba uzeniny, smažené pokrmy nebo sladkosti. Nadměrný příjem soli má za následek mimo jiné celkovou dehydrataci organismu včetně pleti, která tak bude vypadat starší, bude vysušená a plná vrásek. Cukr zase znesnadňuje tvorbu kolagenu, a tak ubírá pleti na pružnosti a zdravém vzhledu. Nadměrný příjem cukru a soli zároveň je pak pro pleť katastrofou.

Pokud chcete proces stárnutí zpomalit, zařaďte do svého jídelníčku potraviny s obsahem vitamínu C. Ten má schopnost neutralizovat škodlivé působení volných radikálů, které mohou proces stárnutí zrychlovat. Vitamín C také přispívá k pevnosti pleti a dokáže zpomalit tvorbu vrásek. Do jídelníčku proto přidejte třeba citrusy, lesní plody, kiwi, šípky, brokolici nebo zelí. Výborný je také olivový olej, který rovněž zabraňuje působení volných radikálů. Mezi potraviny schopné zachovat mládí patří dále například rajčata, česnek, kurkuma, závor nebo ryby a mořské plody.

Absence kvalitního spánku 

Absence kvalitního spánku se dříve či později odrazí na našem zdravotním stavu, ale také na našem vzhledu. Nedostatek spánku úzce souvisí se zvýšeným rizikem vzniku rakoviny, obezity a dalších zdravotních potíží. Navíc pleť začne ztrácet pružnost a mladistvý vzhled, začnou se rychleji tvořit vrásky. Nejen proto se pořádně vyspěte!

Neustálý stres

Pokud jste prakticky neustále ve stresu, ubírá vám to na zdraví i kráse. Nadbytek stresu s sebou přináší časté bolesti hlavy, problémy se zažíváním, hormonální nerovnováhu i zrychlení procesu stárnutí. Podle výsledků odborných studií přidává chronický stres na vzhledu člověka až deset let! Má totiž na svědomí dehydrataci pleti, tvorbu kruhů pod očima či vrásek.

Závislosti

Kdo holduje alkoholu, cigaretám nebo drogám, vypadá mnohem starší, než ve skutečnosti je. Výsledkem všech závislostí je poškození buněk, a tedy i povislá a nezdravě vypadající pokožka, tvorba hlubokých vrásek a nevzhledných kruhů pod očima, ztráta kvality vlasů a nehtů. Navíc závislosti souvisí s nižším dožitým věkem.

Lenost 

Lenost, tedy jakýsi pasivní a sedavý životní styl také vede k urychlení procesu stárnutí i k rozvoji některých chorob. V tomto případě je však vždy čas na změnu – stačí jenom chtít. Začněte se více hýbat, věnujte se nějakému sportu nebo třeba jenom choďte na procházky. Hned se budete cítit lépe a také budete lépe vypadat.

Co urychluje stárnutí? Nedostatek spánku, stres i lenost

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!