Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Nezdravé potraviny / foto: shutterstock

Tyto potraviny raději ze svého jídelníčku úplně vyřaďte!

Při výběru potravin se vyplatí být obezřetní. Některé nám totiž natolik škodí, že jejich konzumace může být až zdraví ohrožující. Vysoký krevní tlak, vysoký cholesterol, srdeční onemocnění, cukrovka, Alzheimerova choroba.

Všechny zmíněné choroby můžeme podpořit nevhodným stravováním. Nebo také můžeme lépe přemýšlet při výběru potravin a riziko těchto nemocí snížit na minimum. Co bychom tedy měli ze svého jídelníčku vypustit, případně nahradit vhodnější a zdravější variantou?

Rostlinný olej

Každá hospodyňka ho má v kuchyně a denně ho používá při přípravě různých jídel. Rostlinné oleje však bývají často geneticky modifikované a zatím není prokázáno, jaké účinky na naše zdraví mohou mít tyto produkty. Obsahují také nebezpečné trans-tuky, které mohou vyvolat téměř všechna výše zmíněná onemocnění, a také volné radikály, které urychlují stárnutí. Raději zvolte zdravé alternativy, jako je olivový olej, kokosový olej nebo olej z avokáda.

Konzervovaná rajčatová omáčka

Kdo si myslí, že rajský protlak je plný vitamínů jako čerstvé rajče, je rozhodně na omylu. Konzervovaná šťáva z rajčat je totiž plná cukrů a soli, takže její pravidelnou konzumací se vystavujete riziku obezity, cukrovky a srdečních chorob. Nepoděkují vám ani vaše zuby, které budou čelit vzniku zubního kazu. Raději si proto omáčku uvařte z čerstvých rajčat sami, jedině tak máte kontrolu nad přidaným množstvím cukru a soli. Pokud ji dochutíte čerstvými bylinkami, získáte originální zdravou variantu, kterou v plechovce rozhodně nekoupíte.

Sycené nápoje

Sladké bublinkové nápoje mívají v oblibě hlavně děti a mladí lidé, kteří si tak zapříčiní celou řadu zdravotních problémů. Vždyť průzkumy ukazuji, že právě za dětskou obezitu mohou nejčastěji skryté kalorie právě ve sladkých limonádách. Jedna sklenička sycené limonády obsahuje totiž v některých případech až 8 kostek cukru! Nyní si to vynásobte počtem sklenic, které dítko za den vypije, přičtěte k tomu ještě potravinová barviva a konzervační látky a problém je na světě. Raději naučte své děti pít vodu ochucenou citrusovými plody, nebo jim připravte vlastní ovocnou šťávu ředěnou perlivou vodou.

Uzeniny

Salámy, šunky, klobásy, párky - málokdo se bez nich denně obejde, někdo je dokonce snídá, obědvá i večeří. Věděli jste však, že jsou plné dusičnanů, sodíků, konzervačních látek a přísad? Všechny tyto látky zvyšují riziko rakoviny, srdečních chorob, cukrovky, dokonce mohou způsobovat i problémy s chováním a poruchy učení u dětí. Chcete-li snížit negativní efekty, kupujte masové pochoutky z ověřených zdrojů, jako jsou biofarmy nebo místní řeznictví namísto pultových uzenin ze supermarketů. Pokud jejich konzumaci snížíte nebo nahradíte zdravější sýrovou variantou, uděláte ještě lépe.

Salátové dresinky

Balené salátové dresinky jsou plné cukru, umělých barviv a kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy. Místo nich použijete jako zálivku do vašeho salátu citronovou šťávu smíchanou s agávovým sirupem nebo olivový olej s balsamicovým octem. Jde o rozhodně zdravější i chutnější variantu.

Bramborové lupínky

Všechny potraviny smažené při vysokých teplotách obsahují nebezpečnou látku zvanou akrylamid. Ten zvyšuje riziko vzniku rakoviny tlustého střeva, rakoviny prsu, prostaty i konečníku. Pro zdravější verzi zkuste domácí bramborové plátky pečené v troubě - nejprve vás nadchne úžasná vůně a později i skvělá chuť.

Umělá sladidla

Pokud žijete v domnění, že umělá sladidla jsou zdravá, mýlíte se. Ve skutečnosti jde o mnohdy horší variantu, než sladit klasickým cukrem. Sladidla, jako například aspartam, obsahují sice méně kalorií, zato si však koledujete o vznik poruchy metabolismu, zvyšuje se i riziko cukrovky a vysokého krevního tlaku. Místo umělých sladidel využívejte zdravé alternativy cukru, což je hlavně med nebo javorový sirup.

Bílé pečivo z rafinované mouky

Pozor na pečivo z rafinované mouky! Ta je totiž zbavena veškerých výživných látek , minerálů a vitamínů. Vše, co tedy v takovém pečivu dostanete, je odpad ze zrn smíchaný s chemikáliemi, kterými výrobci dosahují příjemné bílé barvy. Způsobuje hlavně nárůst hmotnosti a poškození štítné žlázy. Raději se proto zaměřte na celozrnné pečivo. Na něj ale také pozor! Výrobci totiž často obarví rafinovanou mouku karamelem, aby docílili hnědé barvy, což může u kupujících vyvolat mylný dojem, že je pečivo celozrnné. Takže nakupujte pouze u ověřených zdrojů.

Energetické tyčinky

Také si s chutí dáte ke svačině energetickou tyčinku a máte dobrý pocit ze zdravé volby? Pak byste měli vědět, že tyto tyčinky jsou určené hlavně pro sportovce, kteří potřebují rychle doplnit chybějící energii. Pro ostatní jde doslova o kalorickou bombu, protože tyto tyčinky jsou plné cukru, kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy i konzervačních látek. Kromě výše zmíněných rizik přičtěte ještě vysoké riziko vzniku zubního kazu. Skvělou volbou místo takových tyčinek je například svačina ze sušeného ovoce, kterou si můžete připravit i doma.

Balené ovocné šťávy, džusy

Na obalech těchto nápojů bývá většinou uvedený údaj 100 % ovocná šťáva. Když se ale začtete více, dozvíte se také o přidaném cukru, barvivech a konzervačních látkách, které tyto nápoje obsahují. Navíc ovoce v nich obsažené zcela určitě přichází o své živiny v průběhu nezbytné pasterizace. Opět vsaďte na vlastní přípravu. Vyzkoušejte domácí mixování různých druhů ovoce, zkoušejte nové netradiční chutě a najděte si svoji nejoblíbenější.

Těchto 10 potravin raději ze svého jídelníčku úplně vyřaďte!

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!