Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace
Zdravý životní styl / foto: shutterstock

Zdravý životní styl: Co do něj nepatří?

Snažíte se žít zdravě? Skládá se váš jídelníček z vhodných potravin? Odpíráte si alkohol, cigarety a jiné návykové látky? Nezapomínáte na pravidelný pohyb? To ovšem zdaleka nestačí.

K opravdovému zdravému životnímu stylu však patří řada dalších věcí. Některé návyky se se zdravým životním stylem neslučují. Které to jsou?

Osamělost

Ať už se společnosti lidí vyhýbáte dobrovolně či nedobrovolně, osamělost člověku neprospívá – spíše naopak. Je samozřejmě pochopitelné, že chce mít člověk někdy čas jenom pro sebe, ovšem nemělo by to být na denním pořádku. Lidskému zdraví však prospívá trávení času s přáteli či s rodinou. Bylo dokázáno, že samotáři jsou častěji nemocní než společenští jedinci.

Absence kvalitního spánku

Věnujete se pracovním či jiným povinnostem na úkor spánku? Na to byste měli zapomenout! Občas se člověk (především nedobrovolnému) ponocování nevyhne, ovšem nemělo by to být pravidlem, ale spíše výjimkou. Pak se mohou objevit problémy se spánkem, jako je nespavost nebo časté noční buzení. A dlouhodobá absence kvalitního spánku ohrožuje vaše zdraví. Dostavit se mohou zdravotní potíže, například vysoký krevní tlak, zvýšené riziko vzniku kardiovaskulárních chorob, rozvoj deprese nebo poruchy imunitního systému.

Nadměrné užívání doplňků stravy

Zejména v období chřipek a nachlazení mnoho lidí sahá po vitamínových tabletách. Na tom není nic špatného, pokud to člověk s konzumací doplňků stravy nepřehání. To s sebou totiž přináší více škody než užitku. Při užívání jakýchkoli vitamínů a tablet je nutné dodržovat doporučené denní dávkování. Navíc existuje celá řada odborných studií, které dokazují, že pestrá a vyvážená strava dokáže se zdravím člověka udělat větší zázraky než doplňky stravy ve formě tablet.

Zapomínání na relaxaci

Umíte odpočívat? Mnoho z nás prakticky kvůli povinnostem nemá čas na relaxaci a odpočinek. To je však špatně. Člověk není stroj a čas od času si odpočinout prostě musí. Jinak nám hrozí zdravotní komplikace. Pokud se aktivně věnujete nějakému sportu, nepřehánějte to. Pravidelný pohyb je samozřejmě zdraví prospěšný, ale všeho moc škodí. Po náročném cvičení musíme tělu dopřát čas na regeneraci. Proto na odpočinek nezapomínejte!

Nadměrné užívání léků 

Také nadměrné užívání léků nám dokáže značně poškodit zdraví. Zejména nadměrné užívání léků proti bolesti nebo třeba antibiotik nám může velmi ublížit. V každém případě je nezbytné poradit se se svým lékařem či lékárníkem.

Nedocházení k lékaři 

Celá řada lidí chodí k lékaři až v případě, kdy je jim opravdu hodně špatně. To je však chyba! Mnohem lepší je choroby nepodceňovat a jít k lékaři včas, aby byla léčba co nejúspěšnější a také nejrychlejší. Domácí samoléčení mnohdy vede ke zdravotním komplikacím. A pokud vás zrovna žádná nemoc netrápí, nezapomínejte docházet na pravidelné preventivní prohlídky, ať už u praktického lékaře nebo třeba stomatologa.

Zdravý životní styl: Co do něj nepatří?

V diskuzi není dosud žádný příspěvek. Napiš ten první!